Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.02.2020

Надав у приватну власність земельні ділянки Національного природного парку «Гомільшанські ліси»: колишньому посадовцю повідомлено про підозру

Прокуратурою Харківської області повідомлено про підозру колишньому начальнику управління Держкомзему у Зміївському районі Харківської області за фактом незаконного відчуження земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та відносяться до категорії земель природно-заповідного фонду  (ч. 1, 2 ст. 364 КК України).

За інформацією начальника відділу Юрія Ковальова, упродовж 2007-2011 років вказаний посадовець підписав позитивні висновки по проектам землеустрою щодо відведення трьох земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва та будівництва житлових будинків у власність громадянам. Надалі це стало підставою для передачі земель природно-заповідного фонду у приватну власність. Отже, дії посадовця призвели до вибуття з державної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, які перебувають у межах Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та відносяться до категорії земель природно-заповідного фонду.
 
Довідково: Землі природно-заповідного фонду не можуть бути передані у приватну власність. Зміна їх цільового призначення можлива лише у виключних випадках для суспільних потреб за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

Передача земель природно-заповідного фонду у приватну власність може призвести до безповоротнього знищення частини флори та фауни парку та відповідних природних середовищ.
 
У ході досудового розслідування проведено понад 10 обшуків, в тому числі у ГУ Держгеокадастру в Харківській області, відділі у Зміївському районі ГУ Держгеокадастру в Харківській області та Зміївській районній державній адміністрації Харківської області.
 
Крім того, вилучено документи, які перебувають у володінні Офісу Президента України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України,  Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем».
 
На даний час досудове розслідування триває, проводиться низка судових експертиз.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Робота прокуратури області на напрямку захисту природних ресурсів області триває.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3071