Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.02.2020

Посадовці банку постануть перед судом за шахрайські оборудки із заставним майном банку

Харківською місцевою прокуратурою №2 скеровано до суду обвинувальний акт стосовно керівника відділу банку за  ч.4 ст.190 КК (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб) та начальниці управління банку за ч.4 ст.190, ч.4 ст.191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене у великих розмірах).

Як розповів керівник місцевої прокуратури Едуард Новіков, встановлено, що керівник відділу одного з банків м. Харкова, у посадові обов’язки якого входить оцінка та аналіз забезпечення активів, вступив у злочинну змову з начальницею управління цього банку, яке займається  примусовим стягненням проблемних активів. Зловмисник, видаючи себе за уповноваженого представника банку, не маючи повноважень виступати представником банку в питаннях продажу заставного майна, діючи без відома та за відсутності рішень кредитного комітету та за попередньою змовою з начальницею управління цього ж банку, уклав договір завдатку на суму 20 тис. доларів США щодо купівлі нежитлового приміщення (заставного майна банку) загальною площею 720,2 м² на одній з вулиць міста та отримав грошові кошти від двох громадян-покупців.
 
Слід зазначити, що згідно договору загальна вартість приміщення складала 170 тис. доларів США, що суперечило рішенню кредитного комітету. Відповідним рішенням надано дозвіл на реалізацію  вищевказаної нежитлової будівлі за ціною не менше ніж 290 тис. доларів США .
 
Надалі керівник відділу приховав грошові кошти  від фінансового обліку банку та, спільно з начальницею управління, розпорядився ними на власний розсуд.
 
Також фігурант шахрайських дій не повернув грошові кошти покупцю  та не уклав в подальшому договір купівлі-продажу вказаного нежитлового приміщення. Цими діями він спричинив матеріальну шкоду громадянам-покупцям на вищевказану суму.
 
Разом з цим під час процесу шахрайського продажу заставного майна банку начальниця зазначеного управління вирішила здавати в оренду вказане приміщення одному із покупців за ціною 15 тис. грн на місяць.
 
Будучи службовою особою фінустанови, вона неправомірно уклала договори оренди приміщення та в подальшому отримувала грошові кошти за користування приміщенням у сумі 15 тис. грн щомісячно.
 
Фігурантка шахрайських дій приховала вказані грошові кошти від фінансово-господарського обліку банку, заволоділа та розпорядилась ними на власний розсуд та користь, чим спричинила матеріальну шкоду банку на суму 240 тис. гривень.
 
Під час досудового розслідування відносно підозрюваного керівника одного з відділів банку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з альтернативою внесення застави в розмірі 425 318 гривень, яку він вніс у подальшому.
 
Відносно підозрюваної начальниці управління банку судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 750 000 гривень, яку вона теж внесла у подальшому.
 
Фігурантам справи загрожує покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.
 
Пресслужба прокуратури Харківської області
 

кількість переглядів: 2438