Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2020

Хабарництво через мобільний додаток: двом патрульним поліцейським повідомлено про підозру (ФОТО)

Під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області повідомлено про підозру двом патрульним, які отримали неправомірну вигоду за нескладання протоколу про адміністративне правопорушення за фактом ДТП (ч. 3 ст. 368 КК України).

Як повідомив начальник управління прокуратури області Іван Тарасов, досудовим розслідуванням встановлено, що ввечері 21 січня 2020 року під час несення служби автопатрульні отримали повідомлення зі служби 102 про те, що жінка, яка перебувала за кермом автомобілю Nissan X-Trail, не впоралась з керуванням та з’їхала в кювет.

Коли патрульні прибули на місце ДТП, водій повідомила їм, що вже зателефонувала на службу 102 та скасувала виклик працівників поліції.

Незважаючи на це, 28-річний старший лейтенант та 25-річна сержант поліції виявили намір скласти протокол про адміністративне правопорушення. Вони повідомили володарці Nissan, що у випадку складання протоколу їй доведеться сплатити штраф та її буде позбавлено права керувати автомобілем.

Патрульні запросили жінку сісти в їхній службовий автомобіль, де передали їй бланки для заповнення та запропонували їй не складати протокол про адміністративне правопорушення за фактом ДТП. За це водій Nissan мала сплатити 2 тис. грн у цей же день. Жінка відповіла, що не має при собі такої суми готівкою, гроші є лише на банківській картці. Патрульні запропонували скористатись мобільним додатком, і жінка здійснила платіж на особисту картку сержанта поліції.

Одержавши неправомірну вигоду, поліцейські склали рапорт, що ДТП не виявлено, на телефонні дзвінки ніхто не відповідав, з написанням заяви ніхто не звертався, і на обстеженій території ознаки ДТП відсутні.

19 лютого вказаним патрульним, старшому лейтенанту та сержанту поліції, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України — одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, поєднаного із вимаганням такої вигоди.

Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Вказане кримінальне провадження розслідує територіальне управління ДБР у м. Полтаві. Оперативний супровід - Харківське управління ДВБ Національної поліції України.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 


Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2587