Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2020

Хабарництво через мобільний додаток: двоє патрульних поліцейських постануть перед судом

За погодженням з прокуратурою Харківської області до суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох патрульних поліцейських за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, поєднаного із вимаганням такої вигоди).

Як раніше повідомлялось, за процесуального керівництва прокуратури повідомлено про підозру двом патрульним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (отримання неправомірної вигоди за нескладання протоколу про адміністративне правопорушення).

У ході досудового розслідування встановлено, що ввечері 21 січня 2020 року під час несення служби автопатрульні отримали повідомлення зі служби 102 про те, що жінка, яка перебувала за кермом автомобілю Nissan X-Trail, не впоралась з керуванням та з’їхала в кювет.

Коли патрульні прибули на місце ДТП, водій повідомила їм, що вже зателефонувала на службу 102 та скасувала виклик працівників поліції.

Незважаючи на це, 28-річний старший лейтенант та 25-річна сержант поліції виявили намір скласти протокол про адміністративне правопорушення. Вони повідомили володарці Nissan, що у випадку складання протоколу їй доведеться сплатити штраф та її буде позбавлено права керувати автомобілем.

Патрульні запросили жінку сісти в їхній службовий автомобіль, де передали їй бланки для заповнення та запропонували їй не складати протокол про адміністративне правопорушення за фактом ДТП. За це водій Nissan мала сплатити 2 тис. грн у цей же день. Жінка відповіла, що не має при собі такої суми готівкою, гроші є лише на банківській картці. Патрульні запропонували скористатись мобільним додатком, і жінка здійснила платіж на особисту картку сержанта поліції.

Одержавши неправомірну вигоду, поліцейські склали рапорт, що ДТП не виявлено, на телефонні дзвінки ніхто не відповідав, з написанням заяви ніхто не звертався, і на обстеженій території ознаки ДТП відсутні.

Двом вказаним особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

 
 

Пресслужба прокуратури Харківської області
 

кількість переглядів: 2474