Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.06.2020

Безпідставно заґратувала чоловіка: судді повідомлено про підозру (ВІДЕО, ФОТО)

За дорученням заступника Генерального прокурора та за процесуального керівництва прокуратури Харківської області голові одного з районних судів Харківської області повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудної постанови, вчинене в інших особистих інтересах).

У ході досудового розслідування встановлено, що в листопаді 2016 року під час розгляду у відкритому судовому засіданні справи за обвинуваченням громадянина України у нанесенні умисних тяжких тілесних ушкоджень мешканець м. Харкова, займаючи активну громадянську позицію, здійснював відеозапис процесу. Вказаним чоловіком зафіксовано грубе порушення суддею  вимог ч. 2 ст. 16 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яка здійснювала правосуддя, перебуваючи без мантії та нагрудного знаку.

Щоб уникнути обґрунтованих скарг та керуючись виключно особистими інтересами, суддя порушила чинне законодавство України —   безпідставно заборонила  чоловіку здійснювати відеозйомку судового засідання та оголосила перерву, після закінчення якої повернулась вже в мантії та з нагрудним знаком. Продовжуючи розгляд справи, вона неодноразово вимагала припинити відеозйомку та наполягала, щоб чоловік, який її здійснював, покинув залу судових засідань. Без прийняття будь-якого вмотивованого судового рішення суддя надала вказівку черговому наряду поліції вивести чоловіка із зали судових засідань. Стосовно нього складено адміністративний протокол за ст. 185 КУпАП, який того ж дня направлено до районного суду Харківської області для розгляду по суті та розглянуто безпосередньо вказаною суддею, не дивлячись на її конфлікт із вказаним громадянином.

Хоча чоловік категорично заперечував вину, суддя не вжила передбачених законом заходів, необхідних для з’ясування всіх обставин у справі, та не забезпечила йому право на захист та повне фіксування судового процесу.

Керуючись особистими інтересами та демонструючи владність своїх повноважень, суддя проголосила завідомо неправосудну постанову, згідно якої чоловіка визнано винним та на нього накладено максимальне адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб.

Чоловік був незаконно позбавлений волі строком на 9 діб. Він оскаржив вказане рішення в Харківському апеляційному суді, рішенням якого скаргу було задоволено, а чоловіка звільнено. Матеріали адміністративної справи повернуто до відділу поліції.

У подальшому постановою суду провадження у справі про притягнення зазначеного чоловіка до адміністративної відповідальності за ст.185 КУпАП закрито на підставі п.1 ст.247 КУпАП у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Досудове розслідування здійснює територіальне управління ДБР, розташоване у м. Полтаві, оперативний супровід — УСБУ в Харківській області.

Підозрюваній судді загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 



Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3556