Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.06.2020

Програма відновлення для неповнолітніх в дії: підлітка, який вперше вчинив нетяжкий злочин, звільнено від кримінальної відповідальності

Краснокутським районним судом Харківської області задоволено клопотання прокурора Дергачівської місцевої прокуратури про звільнення від кримінальної відповідальності 16-річного неповнолітнього, який вчинив крадіжку чужого майна (ч. 1 ст. 185 КК України).

За інформацією заступника керівника місцевої прокуратури Андрія Огороднікова, учень однієї зі шкіл Краснокутського району в травні минулого року, скориставшись зручними обставинами – тим, що за його діями ніхто не спостерігає, а місцевий мешканець, який сидів на лавці біля будинку, заснув, вкрав грошові кошти чоловіка, які лежали в пакеті на землі поруч із ним – 2 100 грн
       
Під час досудового розслідування неповнолітній за ініціативою місцевої прокуратури на виконання спільного наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21 січня 2019 року №172/5/10 успішно пройшов пілотний проект «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». За результатами програми всі її учасники надали згоду на звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності.
   
Судом взято до уваги успішне проходження обвинуваченим Програми відновлення для неповнолітніх, а також те, що останній вчинив злочин вперше, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину, повністю відшкодував завдані потерпілому збитки. У зв’язку з чим підлітка звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України – на час розгляду справи в суді обвинувачений перестав бути суспільно небезпечним.
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1725