Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.07.2020

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину: результати

Неповнолітнього, який обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України (грабіж), звільнили від кримінальної відповідальності після позитивного проходження програми з ресоціалізації.

У травні 2019 року 16-річний підліток зайшов до магазину одягу та, вважаючи, що за ним ніхто не спостерігає, намагався таємно винести пару кросівок. Коли він намагався пройти повз сигнальні рамки, вони спрацювали, тож дії неповнолітнього було викрито працівниками магазину.

В. о. керівника Харківської місцевої прокуратури №5 Олександр Ільєнков розповів, що обвинувачений у вчиненні грабежу підліток повністю визнав свою провину та розкаявся у скоєному. За ініціативою місцевої прокуратури на виконання спільного наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України підліток взяв участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях надано інформацію про успішне проходження підлітком вказаної Програми. Неповнолітній пройшов курс психологічної консультації та корекційної допомоги у психолога, а також брав участь у заходах, спрямованих на ресоціалізацію у суспільстві, запропонованих громадською організацією «Благовіст 2013». Потерпілому добровільно відшкодовано спричинену шкоду.

Комінтернівським районним судом м. Харкова при розгляді кримінальної справи враховано вказані обставини та прийнято рішення про те, що неповнолітній перестав бути суспільно небезпечним та не вчинятиме кримінально караних діянь у майбутньому.

Враховуючи згоду всіх учасників Програми на звільнення хлопця від кримінальної відповідальності, судом ухвалено відповідне рішення та кримінальне провадження закрито.


Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1911