Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.08.2020

У прокуратурі Харківської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів області

Сьогодні, 28 серпня, прокурор області Олександр Фільчаков провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів області.

У заході взяли участь голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, керівний склад прокуратури області, органів Національної поліції, СБУ, ДБР, ДФС та інших правоохоронних органів.

На нараді обговорено стан взаємодії органів правопорядку регіону з виконання завдань протидії злочинності відповідно до пріоритетних напрямів, окреслених на координаційній нараді, яка відбулась у лютому.

Керівник прокуратури області запевнив, що попри карантин пріоритети в роботі правоохоронних органів не змінилися. Він наголосив, що громада, як і раніше, чекає дієвої роботи з викриття та знешкодження злочинності у бюджетній, лісовій та земельній сферах,  у сфері охорони та використання природних копалин (надр), насамперед піску, а також з ознаками корупції та проявами організованої злочинності. Олександр Фільчаков підкреслив, що ці питання мають бути номером «один» у роботі правоохоронних органів, оскільки визначені безпосередньо Главою держави.

Також порушено питання нападу 27 серпня на автобус з представниками громадської організації. Керівник поліції Харківщини Валерій Сокуренко зазначив, що подібні дії є недопустимими, а винні особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Наразі затримано 15 осіб, ведуться активні слідчі дії.

Обговоривши стан взаємодії з виконання завдань протидії злочинності, у тому числі виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень відповідно до пріоритетних напрямів, на координаційній нараді зазначено, що правоохоронними органами регіону вжито низку узгоджених заходів та забезпечено реалізацію першочергових завдань щодо захисту інтересів громадян і держави.

Так, внаслідок спільної діяльності правоохоронних органів до суду направлено обвинувальні акти стосовно 13 організованих груп та злочинних організацій у складі 43 учасників, якими вчинено понад сотню кримінальних правопорушень, у тому числі в бюджетній, лісовій сферах, банківській системі, з корупційними зв’язками, щодо легалізації доходів. Наразі триває досудове розслідування стосовно 9 організованих груп.

Крім того, до суду скеровано понад півтисячі обвинувальних актів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Викрито протиправну діяльність міжрегіональної організованої групи, яка налагодила канал контрабанди наркотичних засобів до Російської Федерації.

Поряд із цим забезпечено максимальну співпрацю з викриття та розслідування актуальних і резонансних кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень у бюджетній, земельній сферах та охорони довкілля, у тому числі охорони та використання надр.

Так, уперше за останні роки до відповідальності притягнуті посадовці департаментів та комунальних підприємств Харківської міської ради, Служби автомобільних доріг в області, державних підприємств «Укргазвидобування», науково-дослідних інститутів.

За фактами розкрадань бюджетних коштів у кримінальних провадженнях слідчих поліції в області направлено до суду 52 обвинувальні акти стосовно 58 осіб, зі збитками на суму майже 40 млн грн.

Олександр Фільчаков підкреслив, що і надалі потребує пильної уваги питання протидії незаконній порубці лісу й тіньового обігу деревини, використання надр. До суду направлено 33 обвинувальних акти у таких провадженнях стосовно 41 особи, дії яких спричинили збитки державі на загальну суму 11,5 млн грн. Припинено незаконне видобування піску в одному з найбільших родовищ Вовчанського району.

У сфері земельних правовідносин до суду направлено обвинувальні акти у 25 кримінальних провадженнях стосовно 25 осіб, діями яких спричинено шкоду на суму майже 13 млн грн, у зв’язку з незаконним використанням майже 1200 га земель, а у сфері поводження з лісовими ресурсами - 33 обвинувальних акти на загальну суму 11,5 млн грн.

Особливу увагу правоохоронців зосереджено на забезпеченні протидії гральному бізнесу, незаконній торгівлі підакцизної групи товарів, передусім виготовленню та реалізації алкогольної продукції, тютюнових виробів.

Очільник прокуратури області зробив висновок, що використання координаційних повноважень дозволило в цілому підвищити рівень протидії злочинності. Так, закріплено тенденцію до зниження, передусім, кількості особливо тяжких та тяжких злочинів, а також злочинів проти власності (-26,2%), у тому числі крадіжок (-32,6%), грабежів (-9,7%), розбійних нападів (-19,6%).

Не допущено скоєння терористичних актів, упереджено вчинення 2 фактів державних зрад, а також приведення у дію вибухового пристрою у багатоповерховому житловому будинку.

Водночас низка напрямів потребує активізації роботи правоохоронних органів області.

З метою протидії злочинності, в тому числі її організованим формам, визначення пріоритетів діяльності правоохоронних органів регіону за результатами координаційної наради буде прийнято відповідну постанову із конкретними завданнями для підрозділів правоохоронних органів.
 
 
 
 
 
 
 
 




Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2361