Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2020

У Харківській обласній прокуратурі проведено оперативну нараду з керівництвом УСБУ в області, ДПС та ДФС

4 листопада 2020 року в обласній прокуратурі відбулась оперативна нарада спільно з керівництвом Управління Служби безпеки України в області, Харківського прикордонного загону Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України та Головного управління Державної фіскальної служби в Харківській області.

У заході взяли участь керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков, заступники керівника, керівники УСБУ, ДПС та ДФС в області, а також керівники структурних підрозділів і працівники апарату прокуратури.

Під час наради підбито та проаналізовано підсумки роботи за 10 місяців 2020 року, обговорено проблемні питання та способи їх розв’язання, а також поставлено завдання на найближчу перспективу.

Олександр Фільчаков зазначив, що, завдяки вжитим заходам, на належному рівні здійснюється боротьба з контрабандою. Зокрема, слідчими УСБУ в області припинено діяльність 2 угруповань, які здійснювали протиправну діяльність. Також упереджено вчинення 2 кримінальних правопорушень стосовно 2 осіб, метою яких була передача представникам КНР та РФ відомостей, що могло завдати шкоди державній безпеці України.

Крім того, викрито особу, яка намагалась привести в дію вибуховий пристрій з метою вбивства колишнього керівника розвідки одного з батальйонів. У вказаному кримінальному провадженні до суду скеровано обвинувальний акт.

Керівник обласної прокуратури акцентував на необхідності пришвидшити процес напрацювань оперативно-розшукових підрозділів  Харківського прикордонного загону. Упродовж 10 місяців 2020 року задокументовано та упереджено кримінальні правопорушення, пов’язані з незаконним переправлення осіб через державний кордон, торгівлею людьми та контрабандою психотропів. При цьому показники виявлення злочинів щодо незаконного перетинання державного кордону, контрабанди зброї, боєприпасів та вибухових речовин потребують суттєвого покращення.

Олександр Фільчаков наголосив, що, незважаючи на позитивні здобутки, лишається актуальною низка проблем, які потребують пильної уваги. Зокрема, це проблема додержання розумних строків розслідування кримінальних проваджень, низький відсоток скерованих до суду обвинувальних актів.

Крім того, керівник обласної прокуратури зазначив, що в умовах кризової економічної ситуації, падіння виробництва, та незадовільного розвитку підприємництва на перший план виступає питання подолання негативних чинників, що впливають на наповнення бюджету, та як наслідок подолання його дефіциту.  Тому однією з найгостріших проблем на вказаному напрямку залишається питання боротьби зі злочинами у сфері господарської діяльності, насамперед пов’язаних з умисним ухиленням від сплати податків, фіктивного підприємництва, незаконного обігу підакзицних товарів.

Так, протягом поточного року обласною прокуратурою вжито ряд організаційно-практичних заходів, завдяки яким активізовано роботу податкової міліції з викриття злочинів, пов’язаних з незаконним обігом підакцизних товарів. Зокрема, до суду скеровано 29 обвинувальних актів, вдвічі зменшено кількість скерованих до суду клопотань про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності.

Серед недоліків, на які звернув увагу Олександр Фільчаков, — низький відсоток направлених до суду кримінальних проваджень про злочини щодо умисного ухилення від сплати податків, відсутність скерованих до суду обвинувальних актів у сфері земельних відносин, легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом та щодо осіб, які вчинили злочини у складі ОЗГ, а також відсутність заходів щодо притягнення до відповідальності організаторів фіктивного підприємництва. Крім того, потребує покращення робота щодо виявлення, документування та припинення діяльності конвертаційних центрів, викриття фактів маніпуляції з кодами-класифікаторами товарів, незаконного виробництва спирту та лікеро-горілчаних виробів.

Підводячи підсумки наради, керівник обласної прокуратури зазначив, що незважаючи на певні позитивні зрушення у розслідуванні злочинів, певні сфери потребують пильної уваги правоохоронців. Окресливши завдання на найближчу перспективу, Олександр Фільчаков закликав колег підвищувати ефективність роботи для забезпечення авторитету відомств серед суспільства.
 
 
 
 




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2010