Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2020

Прокуратура в апеляційній інстанції домоглася стягнення 900 тис. грн з двох громадян за незаконне користування земельною ділянкою

Харківським апеляційним судом залишено в силі рішення суду першої інстанції, яким задоволено позов прокуратури в інтересах держави в особі Харківської міської ради до двох громадян про стягнення понад 900 тис. грн. за користування земельною ділянкою без оформлення відповідних правовстановлюючих документів.

За інформацією керівника місцевої прокуратури Руслана Скуратовича, встановлено, що на території Немишлянського району м. Харкова розташована нежитлова будівля, право власності на яку зареєстровано за двома громадянами на підставі договору дарування ще з 2014 року, проте земля під даним об’єктом нерухомості до теперішнього часу не оформлена.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Використання земельної ділянки до одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Отже, земельна ділянка, на якій розташований об’єкт нежитлової нерухомості, використовувалася без оформлення будь-яких прав на неї, а встановлена орендна плата не сплачувалася. Тим самим завдавалися збитки інтересам територіальної громади м. Харкова в особі Харківської міської ради.

Місцева прокуратура звернулася до суду з позовом про стягнення з двох громадян 900 тис. грн за користування земельною ділянкою без оформлення відповідних правовстановлюючих документів. Рішенням Фрунзенського районного суду м. Харкова зазначений позов задоволено.

Двоє громадян не погодились з таким рішенням та направили до суду апеляційну скаргу. Харківським апеляційним судом рішення суду першої інстанції залишено в силі.



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1647