Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.04.2021

Результати роботи прокурорів за І квартал 2021 року у сфері запобігання та протидії корупції поза межами кримінального провадження

Упродовж І кварталу 2021 року органами обласної прокуратури вжито низку заходів, направлених на запобігання та протидію корупції, поза межами кримінального провадження.

Зокрема, обласною прокуратурою вивчено та погоджено спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції складання 166 проєктів протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, які у подальшому ними направлено до суду.

За участю прокурорів у поточному році судами області розглянуто 57 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, в яких порушників притягнуто до відповідальності шляхом накладення стягнення у виді штрафу на загальну суму 48 тис. грн.

Серед цих порушників є: 24 депутати місцевих рад, 21 посадова особа юридичних осіб публічного права, 1 державний службовець, 1 посадова особа органів місцевого самоврядування, 10 інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Вказаних осіб притягнуто до відповідальності за порушення вимог фінансового контролю, а саме за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Як приклад, 02.03.2021 постановою Близнюківського районного суду Харківської області громадянку визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.

Як встановлено, вказана громадянка, будучи депутатом однієї з місцевих рад, тобто особою, уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування, усупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції», несвоєчасно подала без поважних причин щорічну декларацію.

На даний час вказане рішення суду набрало законної сили, відомості про притягнуту до адміністративної відповідальності громадянку внесено до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Також упродовж 2021 року прокурорами з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційних, пов’язаних з корупцією правопорушень, невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» в інший спосіб, керівникам підприємств, установ, організацій, де працюють особи, які вчинили такі порушення, внесено 26 подань, з них 15 – розглянуто із вжиттям заходів реагування, 11 – на даний час перебувають на розгляді.




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1982