Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.04.2021

Прокуратура вимагає повернення земельних ділянок вартістю 416 млн грн у відання держави (ФОТО)

Немишлянською окружною прокуратурою м. Харкова до Господарського суду Харківської області направлено 5 позовних заяв про визнання незаконними та скасування рішень Харківської міської ради, визнання недійсними договорів оренди землі та повернення земельних ділянок у відання держави.

Як розповів керівник окружної прокуратури Сергій Сотник, встановлено, що рішеннями Харківської міської ради у лютому 2020 року надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

У подальшому рішенням Харківської міської ради у квітні того ж року затверджено проекти землеустрою та приватному товариству надано в оренду 5 земельних ділянок комунальної власності, розташованих у Немишлянському районі м. Харкова, загальною площею майже 9 га та ринковою вартістю  416 млн грн.

Підприємство отримало право на оренду землі на підставі того, що воно володіло приміщеннями площею майже 540 кв. м, розташованими на цих ділянках. При цьому зазначене товариство отримало в оренду земельні ділянки площею 90 тис. кв. м, що перевищує площу нерухомості майже у 167 разів.

Процедура передачі землі в оренду відбувалась без проведення земельних торгів, що є порушенням вимог ст. ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України «Про оренду землі».

При додержанні законної процедури передачі земельних ділянок в оренду місто могло б отримати суттєво більші надходження до місцевого бюджету у вигляді орендної плати. Крім того, порушення відповідної процедури спотворює конкуренцію на ринку будівництва об’єктів нерухомого майна у м. Харкові, що у свою чергу впливає на якість та різноманітність таких об’єктів.

Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Наразі відкрито провадження у справах.
 
 
 






Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1698