Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.07.2021

Зняв поверхневий ґрунт та здійснив видобуток 15 тис. тон корисних копалин, чим завдав шкоди державі у сумі понад 102 млн грн – директору ТОВ повідомлено про підозру (ФОТО)

За процесуального керівництва Богодухівської окружної прокуратури Харківської області повідомлено про підозру директору ТОВ за фактом незаконного заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, що створило небезпеку для довкілля (ч. 2 ст. 239-1 КК України), та за фактом заподіяння матеріальної шкоди у великому розмірі та незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 240 КК України).

За інформацією керівника окружної прокуратури Ярослава Коптєва, досудовим розслідуванням встановлено, що 39-річний чоловік, перебуваючи на посаді директора товариства з обмеженою відповідальністю та знаючи, що в нього у віданні на території Богодухівського району перебувають чотири земельні ділянки сільськогосподарського призначення, вирішив заволодіти ґрунтовим покриттям даних земель.
 
Так, директором ТОВ без отримання спеціального дозволу та в порушення пунктів «а» та «ґ» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, ст. 52 ЗУ «Про охорону земель» було знято поверхневий шар ґрунту з земельних ділянок загальною площею майже 3 га. Внаслідок незаконних дій створено небезпеку для довкілля, яка виразилася у порушенні властивостей природної поверхневої структури ґрунтового покрову.

Надалі, продовжуючи свою злочинну діяльність, директор ТОВ здійснив видобуток корисних копалин, загальною вагою понад 15 тис. тон, чим спричинив шкоду державі у сумі понад 102 млн грн.

30.06.2021 зловмиснику здійснено повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 239-1, ч. 4 ст. 240 КК України.
 
Досудове розслідування проводять слідчі ВП №1 Богодухівського РВП ГУ НП в Харківській області,  оперативний супровід здійснюють співробітники УСБУ у Харківській області.

Максимальна санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2234