Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.07.2021

Запобігання корупції поза межами кримінального провадження: прокурори активно реалізують свої повноваження

Органами обласної прокуратури вивчено стан реалізації прокурорами повноважень, передбачених ч. 3 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», поза межами кримінального провадження.

Так, упродовж 6 місяців 2021 року з метою виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» в інший спосіб, органами обласної прокуратури внесено 60 подань. Вказані подання направлено керівникам підприємств та організацій, де працюють особи, які вчинили такі правопорушення.
 
На даний час із загальної кількості розглянуто 40 подань. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 посадові особи, скасовано 2 рішення, інші подання перебувають на розгляді.
 
Найчастіше підставами для внесення подань стали постанови судів у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, якими осіб визнано винними та застосовано стягнення у виді штрафу, а також якими закрито провадження за нереабілітуючих обставин.
 
Як приклад, Ізюмською окружною прокуратурою Харківської області директору підприємства, де працює правопорушник, направлено подання про проведення службового розслідування за фактом порушення вимог фінансового контролю (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП), що встановлено постановою суду. Правопорушника притягнуто до дисциплінарної відповідальності та оголошено стягнення у виді догани.
 
Важливою є практика реагування прокурорів шляхом направлення подань на встановлені рішеннями судів корупційні правопорушення у кримінальних провадженнях.
 
Так, Красноградською окружною прокуратурою за фактом вчинення посадовою особою одного з лікувальних закладів області корупційного правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України, що встановлено вироком суду, внесено подання керівнику цієї медичної установи. За результатами розгляду зазначеного подання вжито заходів, направлених на недопущення у подальшому порушень вимог антикорупційного законодавства.
 
Богодухівською, Красноградською, Куп’янською та Чугуївською окружними прокуратурами внесено подання, направлені на скасування рішень органів місцевого самоврядування, які прийнято з порушеннями антикорупційного законодавства.
 
Так, в одну з селищних рад області внесено подання щодо приведення у відповідність до вимог законодавства рішення цієї ради про умови оплати праці селищного голови, яке суперечить вимогам ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», оскільки породжує конфлікт інтересів між виконанням службових повноважень селищним головою та його приватним інтересом, який зумовлений майновим інтересом у вигляді отримання премії. За результатами розгляду подання рішення сесії в частині можливості використання селищним головою дискреційних повноважень при визначенні розміру особистого преміювання скасовано.

 
Робота на даному напрямі триває.
 
 

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1724