Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.07.2021

Збереження культурної спадщини: прокуратура в апеляційній інстанції домоглася задоволення позову про відновлення пам’ятки архітектури, розташованої по вул. Пушкінській, 19 (ФОТО)

Постановою Харківського апеляційного суду задоволено позов Київської окружної прокуратури м. Харкова до власника мансардних приміщень про відновлення пам’ятки містобудування та архітектури, розташованій у Харкові по вул. Пушкінська, 19.

За інформацією в. о. керівника окружної прокуратури Сергія Шевцова, у 2017 році прокуратурою в мережі Інтернет виявлено публікацію щодо можливої незаконної реконструкції, яка проводилась власником двох квартир, розташованих на мансардному поверсі будинку № 19 по вул. Пушкінській.
 
Встановлено, що зазначений житловий будинок є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Будівельні роботи здійснювалися всупереч вимогам Закону України «Про охорону культурної спадщини», без отримання відповідного дозволу Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації, без авторського нагляду та за незатвердженим в установленому порядку проєктом будівництва.
 
З урахуванням зібраних доказів прокуратурою у лютому 2018 року до Київського районного суду м. Харкова подано позов до власника вказаних квартир про відновлення пам’ятки. Рішенням Київського районного суду м. Харкова у задоволенні позову відмовлено.
 
Не погодившись з рішенням суду, прокурор оскаржив його до апеляційного суду. Постановою Харківського апеляційного суду від 06.07.2021 рішення суду першої інстанції скасовано, позов прокуратури задоволено повністю, власника квартир зобов’язано відновити мансардний поверх будинку до стану, який існував до початку будівельних робіт.
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1622