Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.07.2021

Захищено права дітей - прокуратура домоглася повернення навчальним закладам земельних ділянок площею майже 135 га

Господарським судом Харківської області задоволено ще одну позовну заяву Куп’янської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави про скасування удаваного договору про співпрацю та зобов’язання звільнити земельну ділянку площею 36 га.

За інформацією керівника окружної прокуратури Едуарда Миргородського, встановлено, що у 2018 році на території Дворічанського району Харківської області між середніми навчальними закладами та приватним сільськогосподарським підприємством укладено 3 договори про співпрацю щодо обробки земельних ділянок для навчальних та дослідницьких цілей загальною площею майже 135 га та вартістю близько 4,5 млн грн.
 
За умовами договорів, навчальні заклади мають на меті передати в користування підприємству земельні ділянки, які належать їм на праві постійного користування, та одержати за це відповідну плату. Підприємство, у свою чергу, отримує право на обробку земельних ділянок з метою збору врожаю. Таким чином, аналіз умов 3 вказаних договорів свідчить, що дійсною метою укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельної ділянки.
 
Головним завданням навчального закладу, зокрема, є забезпечення реалізації права громадян на безкоштовну базову середню освіту. Відволікання учнів від навчальних занять на інші види діяльності забороняється. У той же час діяльність сільськогосподарського підприємства ніяким чином не пов’язана з навчальною або науковою діяльністю.
 
У свою чергу, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, які фактично не було проведено.
 
Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою до Господарського суду Харківської області 3 позовних заяв в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області до середніх навчальних закладів Дворічанської селищної ради Куп`янського району Харківської області та приватного сільськогосподарського підприємства  про визнання удаваними договорів та звільнення земельних ділянок площею майже 135 га та вартістю близько 4,5 млн грн.
 
Як повідомлялось раніше, дві позовні заяви про повернення у відання навчальних закладів земельних ділянок площею близько 100 га вже задоволено.
 
Рішенням Господарського суду Харківської області від 14.07.2021 задоволено третю позовну заяву прокуратури, договір про співпрацю визнано удаваним та зобов’язано сільськогосподарське підприємство звільнити земельну ділянку площею 36 га.
 
Довідково: наразі рішення не набрало законної сили, триває час на апеляційне оскарження.  
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1392