Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.07.2021

Олександр Фільчаков взяв участь у робочій зустрічі Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області (ФОТО)

30 липня відбулась робоча зустріч голів районних рад, сільських, селищних, міських голів територіальних громад області із керівництвом області та керівниками правоохоронних і контролюючих органів регіону під головуванням голови обласної ради Артура Товмасяна.

У своєму виступі Олександр Фільчаков підкреслив, що спільним завданням всіх державних органів в Україні є і будуть забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, що визнається найвищою соціальною цінністю.
 
«Місцеве самоврядування — це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України».
 
Керівник обласної прокуратури розповів про завершення реформи органів прокуратури, яка розпочалась в 2019 році. Створені нові окружні прокуратури, керівники яких співпрацюють з територіальними громадами та контролюючими органами у межах функцій, передбачених Конституцією та Законом України «Про прокуратуру».
 
З метою посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля під головуванням очільника обласної прокуратури проведено спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів про стан додержання вимог законодавства в сфері охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів, а також стану протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля в земельній сфері.
 
З метою забезпечення ефективної взаємодії правоохоронних та державних органів створені та діють 12 міжвідомчих робочих груп, у тому числі з питань протидії та розкриття кримінальних правопорушень у сферах навколишнього природного середовища, оподаткування, протидії організованій злочинності.
 
«Ключовими орієнтирами для органів обласної прокуратури були та є ефективна протидія організованій злочинності, попередження, викриття кримінальних правопорушень, пов’язаних із використанням бюджетних коштів, у сферах державного та комунального майна, корупційних правопорушень, охорони довкілля та земельних відносин, захист прав і свобод людини», — наголосив Олександр Фільчаков.
 
За словами керівника обласної прокуратури, викриттю та розслідуванню кримінальних правопорушень приділено комплексну увагу. Як результат — рівень злочинності знизився на 16 %, а кожне друге кримінальне правопорушення розкрито.

Незважаючи на досягнуті результати, мають місце певні проблемні питання, деякі з цих питань безпосередньо стосуються діяльності місцевої влади.
 
«Органи самоврядування законом наділені широким спектром повноважень у всіх сферах життя на відповідній території. На жаль, не всі правильно розуміють свої обов’язки та інколи використовують ці повноваження всупереч вимогам закону».

Так, протягом поточного року судом притягнуто до відповідальності за адміністративні корупційні правопорушення 107 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад та 30 посадових осіб місцевого самоврядування.
 
До кримінальної відповідальності притягнуто 17 службових на осіб місцевого самоврядування, стосовно 1 особи суд вже виніс обвинувальний вирок.
 
«Хотілося б сподіватись, що в подальшому наша співпраця буде присвячена спільній роботі, спрямованій на утвердження верховенства права, законності та правопорядку, захисту прав і свобод людини і громадянина, інтересів держави та суспільства», — зазначив керівник обласної прокуратури.
 
Він звернув увагу на те, що саме завдяки скоординованим зусиллям правоохоронних та державних органів збережено стабільність в регіоні. Олександр Фільчаков наголосив, що це спільне досягнення, яке треба цінувати та зберігати, і висловив готовність до подальшої плідної та ефективної співпраці.
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1387