Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.08.2021

Прокуратура вимагає повернути у відання територіальної громади земельну ділянку, на якій розташований курган, що є археологічною пам’яткою

Красноградською окружною прокуратурою Харківської області  до Красноградського районного суду Харківської області направлено позовну заяву в інтересах держави про визнання незаконним, скасування рішення Старовірівської сільської ради та повернення у відання територіальної громади земельної ділянки історико-культурного призначення.

Як повідомив в. о. керівника окружної прокуратури Руслан Чуб, встановлено, що у 2019 році рішенням Старовірівської сільської ради передано фізичній особі у приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельну ділянку загальною площею 2 га, розташовану за межами населених пунктів на території Красноградського району.
 
На території зазначеної земельної ділянки розташований курган за охоронним номером 8761/1-Ха, якому присвоєно статус пам’ятки археології місцевого значення.
 
При цьому встановлено, що Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації проєкт землеустрою вказаної ділянки не погоджувався, що є порушенням ст. 186-1 Земельного кодексу України, тобто передача ділянки у приватну власність відбулась без надання висновку органу виконавчої влади в сфері охорони культурної спадщини.
 
Згідно ст. 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини», землі, які перебувають у межах пам’ятки археології, не можуть перебувати у приватній власності.
 
Порушення норм чинного законодавства стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.
 
 

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1548