Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.08.2021

Прокуратура домоглася повернення майже 65 тис. грн для обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні

Господарським судом Харківської області задоволено два позови Слобідської окружної прокуратури м. Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення сплаченого податку на додану вартість за договорами про закупівлю засобів індивідуального захисту.

Як повідомив начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Олександр Шевченко, встановлено, що у березні 2020 року між обласною дитячою інфекційною клінічною лікарнею та товариством з обмеженою відповідальністю укладені 2 договори про закупівлю респіраторів.
 
Відповідно до умов договорів сума оплати включала в себе податок на додану вартість на суму майже 65 тис. грн.
 
Проте, 30.03.2020 Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19) внесено зміни до Перехідних положень Податкового кодексу України. Відповідно до вказаних змін від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції, здійснені в період з 17 березня і до завершення карантину, предметом постачання яких є лікарські засоби, медичні вироби, спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.
 
Враховуючи те, що угоди були укладені після 17 березня 2020 року, сплачений лікарнею податок на додану вартість підлягає поверненню.
 
Вказані обставини стали підставою для направлення окружною прокуратурою двох позовів до Господарського суду Харківської області.
 
Рішенням суду від 16.08.2021 позови прокуратури задоволено у повному обсязі та зобов’язано товариство з обмеженою відповідальністю повернути лікарні бюджетні кошти, сплачені у виді податку на додану вартість на суму майже 65 тис. грн.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1703