Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.09.2021

Харківською обласною прокуратурою виявлено порушення у діяльності територіальних підрозділів з питань пробації

Упродовж серпня-вересня 2021 року Харківською обласною прокуратурою проведено перевірки у діяльності територіальних підрозділів з питань пробації щодо додержання кримінально-виконавчого законодавства України при виконанні покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, у виді громадських та виправних робіт, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, штрафу, здійсненні контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань (наглядова пробація), забезпечення належної досудової та пенітенціарної пробації, впровадження волонтерської діяльності, пов’язаної з пробацією.

В Харківській області функціонують 37 уповноважених органів з питань пробації. На обліку цих органів перебуває майже 5 тис. засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.
 
Встановлено, що територіальними підрозділами пробації області тривалий час не виконується кримінальне покарання у виді штрафу, загальна сума несплати якого складає 1,5 млн гривень.
 
Пробаційні програми під час реалізації наглядової пробації застосовуються формальним чином, не ведеться належний облік осіб, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання у виді позбавлення та обмеження волі, не здійснюється контроль за їх поведінкою.
 
Також допускаються суттєві порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо якості складання досудових доповідей, виконання покарань у виді громадських, виправних робіт, права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, здійснення належної волонтерської діяльності, пов’язаної з пробацією.

Окрім цього, обласною прокуратурою встановлено випадки виїзду засуджених за межі України без дозволу уповноваженого органу з питань пробації.
 
За результатами перевірок обласною прокуратурою внесено 16 документів реагування (вказівок) з  вимогою усунути виявлені порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства та посилити відомчий контроль у цій сфері.
 
Також за наслідками перевірок розпочато 7 кримінальних проваджень за ст. ст. 367, 382 КК України за фактами невиконання або неналежного виконання персоналом органів пробації судових рішень, що призвело до ухилення засудженими від виконання покарання у виді обмеження волі та штрафу, несвоєчасного звільнення від покарання з випробуванням, а також низку кримінальних проваджень за ст. 389 КК України за фактами ухилення осіб від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1836