Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.09.2021

Забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень: результати роботи Київської окружної прокуратури м. Харкова

Упродовж 2021 року Київською окружною прокуратурою м. Харкова вжито низку організаційних та практичних заходів з метою забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації.

За результатами проведених окружною прокуратурою перевірок виявлено численні порушення вимог законодавства у діяльності уповноважених органів. На усунення виявлених порушень внесено 26 документів реагування, з яких задоволено 23. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 28 службових осіб, розпочато 1 кримінальне провадження. Решта документів реагування перебуває на розгляді.
 
Зокрема, проведено перевірку додержання вимог законодавства у діяльності дільничних офіцерів поліції сектору превенції ХРУП № 1 ГУНП в області щодо додержання вимог законодавства при здійсненні діяльності при виконанні вироків щодо осіб, які ухиляються від відбування  кримінального покарання.
 
Перевіркою виявлено факти невжиття заходів, спрямованих на встановлення місцезнаходження засуджених, внаслідок чого особи ухиляються від відбування покарання.
 
За вказаним фактом керівництву ХРУП № 1 ГУНП в області внесено вказівку, за наслідками розгляду якої до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 працівника поліції.
 
Крім того, встановлені порушення вимог законодавства у діяльності комунального некомерційного підприємства «Міський психоневрологічний диспансер №3» Харківської міської ради при наданні особам психіатричної допомоги у примусовому порядку.
 
Медичними працівниками вказаного психіатричного закладу допущено випадок невчасного звернення із заявою про вирішення питання щодо продовження строку застосування примусових заходів медичного характеру у наданні амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку та факт надання особі психіатричної допомоги поза межами можливого строку.
 
Внаслідок цього порушено право двох осіб на отримання кваліфікованої медичної допомоги. За вказаними фактами внесено вказівку, яку розглянуто та задоволено, вжито заходів на усунення порушень.
 
Проведеною перевіркою у діяльності Київського ВДВС у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) встановлено порушення вимог Закону України «Про виконавче провадження», Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 №512/5, під час виконання судових рішень щодо конфіскації майна. Зокрема, виявлено порушення строків здійснення виконавчих дій, зволікання при їх проведенні, що, у свою чергу, сприяє знеціненню майна, яке підлягає реалізації, а також ненадходженню до державного бюджету відповідних коштів.
 
Під час проведення комплексної перевірки в діяльності Київського РВ філії Державної установи «Центр пробації» в області встановлено факт неналежного виконання службових обов'язків через несумлінне ставлення до них службовими особами зазначеного органу пробації. Зокрема, не виконано вироки, за якими призначено покарання у виді штрафу на суму 144 500 грн.
 
За вказаним фактом окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.
 
Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації перебуває на постійному контролі керівництва окружної прокуратури.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2368