Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.12.2021

Прокуратура у Верховному Суді домоглась повернення ділянки надр із запасами нафти та газу на суму понад 8 млрд грн

Завдяки принциповій та послідовній позиції Харківської обласної прокуратури Верховним Судом постановлено законне та обґрунтоване рішення, яким поновлено інтереси держави у сфері надрокористування. 

Як повідомив начальник відділу Віктор Бойко, встановлено, що у 2016 році Державною службою геології та надр України проведено аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами. За результатами даного аукціону підприємству-переможцю видано спеціальний дозвіл на користування надрами, а саме нафти та природного газу, на території Харківської області.
 
У подальшому рішенням Антимонопольного комітету України дії підприємств-учасників аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами  визнано антиконкурентними та такими, що порушили вимоги Закону України «Про захист економічної конкуренції», а саме в ході аукціону допущена змова учасників з метою спотворення його результатів.
 
Судами першої та апеляційної інстанції прокурору відмовлено у задоволенні позову повністю.
 
Вказані обставини стали підставою для направлення обласною прокуратурою касаційної скарги на вказані судові рішення.
 
15 грудня 2021 року Верховним Судом задоволено касаційну скаргу обласної прокуратури та постановлено нове рішення, яким скасовано одному з нафтогазовидобувних підприємств регіону спеціальний дозвіл на користування надрами.
 
За результатами задоволення судом касаційної скарги обласної прокуратури у відання держави повернуто ділянку надр загальною площею 2,6 тис. га, балансові запаси яких складають 1,3 млрд м3 газу та 324 тис. тонн нафти, загальною вартістю понад 8 млрд грн, що у подальшому надасть можливість провести чесний та прозорий аукціон з продажу спеціального дозволу.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 3015