Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.01.2023

Прокуратура черед суд вимагає повернути земельну ділянку лісфонду вартістю близько 170 млн грн

Керівником Чугуївської окружної прокуратури Харківської області подано до суду позовну заяву про повернення земельної ділянки вартістю майже 170 млн гривень у власність держави.

Встановлено, що у 2003 році між Вовчанською районною державною адміністрацією Харківської області та акціонерним товариством було укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки рекреаційного призначення загальною площею понад 5 га на території Старосалтівської селищної ради Вовчанського району.
 
У 2021 році вказане підприємство продало земельну ділянку товариству з обмеженою відповідальністю.
 
Проте, згідно з матеріалами лісовпорядкування 2000 року, які були чинними на момент передачі у власність цих земель, земельна ділянка частково належала до земель лісогосподарського призначення ДП «Вовчанське лісове господарство».
 
Факт протиправного вилучення земель лісового фонду державної власності порушує інтереси держави як власника земельноі ділянки вільно розпоряджатися нею через уповноважений орган виконавчої влади і є підставою для втручання органів прокуратури.
 
Вовчанською РДА, усупереч вимогам законодавства, з перевищенням наданих повноважень, за відсутності погодження компетентних органів та постійного землекористувача, фактично вилучено спірну земельну ділянку, яка відноситься до земель державної власності лісогосподарського призначення, перебуває у постійному користуванні державного лісогосподарського підприємства, змінено категорію земель на землі рекреаційного призначення та передано у приватну власність.
 
Вказані порушення законодавства стали підставою для подання окружною прокуратурою позовної заяви. 
 
9 січня 2023 року Господарський суд Харківської області відкрив провадження у справі.
 
Пресслужба Харківьскої обласної прокуратури

кількість переглядів: 2372