Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2023

Протидія порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах: прокурори підвели підсумки роботи за 2022 рік

Прокурори обласної та окружних прокуратур Харківщини у 2022 році забезпечили належний нагляд на напрямку протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах в умовах воєнного стану.

Упродовж 2022 року за результатами наглядових перевірок прокурорами розпочато досудове розслідування у 42 кримінальних провадженнях, внесено 485 вказівок, до відповідальності притягнуто 326 осіб, скасовано 100 незаконних рішень, звільнено 3 незаконно утримувані особи з карцерів та дисциплінарних ізоляторів. 
 
Забезпечено належну участь у судових провадженнях з питань, які вирішуються судом під час виконання вироків.
 
Крім того, забезпечено дієве розслідування фактів захоплення, пошкодження та руйнування установ попереднього ув’язнення та виконання покарань ДКВС України та ГУНП в області, які сталися внаслідок порушення законів та звичаїв війни: розпочато 21 кримінальне провадження.
 
Активно реагували прокурори на порушення з питань неналежного нагляду та охорони в’язнів у слідчому ізоляторі та виправних колоніях, матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення ув’язнених та засуджених, законності та обґрунтованості застосування до них заходів стягнення, додержання законодавства з оплати та охорони праці, а також охорони довкілля. 
 
Прокурори внесли 175 вказівок та скасували 99 незаконних акти.
 
Прокурорськими перевірками виявлено також і порушення у діяльності територіальних підрозділів ГУНП в області, філії державної установи «Центр пробації» в області, філії державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Харківській та Луганській областях.
 
Завдяки вжитим заходам у місцях несвободи області не допущено групових заворушень, голодувань, навмисних самоушкоджень, бунтів і безпорядків, втеч, захоплення заручників, масових непокор та порушення вимог режиму, невиконання законних вимог адміністрацій установ, а також незаконного застосування до в’язнів спеціальних засобів, фізичної сили та зброї.
 
Наразі тривають комплексні перевірки, які проводяться окружними прокуратурами в установах виконання покарань та спецустановах поліції, під час яких вивчається стан додержання конституційних прав осіб, позбавлених волі.
 
У свою чергу, обласною прокуратурою завершено комплексну перевірку в державній установі «Харківський слідчий ізолятор» та адміністрації вказаної установи внесено 4 вказівки на усунення виявлених порушень законів.
 
Крім того, триває проведення обласною прокуратурою перевірок стану забезпечення відповідними територіальними органами (обласного (міжрегіонального) значення) відомчого контролю за діяльністю підпорядкованих органів та установ з питань виконання кримінальних покарань, застосування інших примусових заходів.
 
Робота на напрямі протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах продовжується, прокурори здійснюють постійний нагляд за дотриманням законів у місцях несвободи в умовах воєнного стану.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2241