Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2023

Прокуратура в суді апеляційної інстанції домоглась повернення державі особливо цінних земель Національної академії аграрних наук України вартістю 172 млн грн

Постановою Східного апеляційного господарського суду залишено без змін рішення суду першої інстанції, яким задоволено позовну заяву Харківської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру до ДП «Дослідне господарство «Кутузівка» Інституту сільського господарства Північного сходу НААН України та приватного товариства про визнання недійсним договору про спільну діяльність та повернення земельної ділянки вартістю 172 млн грн державному підприємству.

Встановлено, що між ДП «Дослідне господарство «Кутузівка» Національної академії аграрних наук України» та товариством з обмеженою відповідальністю у лютому 2008 року укладено договір про спільну діяльність. 
 
За умовами договору, державне підприємство зобов’язувалось надати земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 50 га, розташовану на території с. Кутузівка Харківського району, для вирощування багаторічних рослин. Товариство з обмеженою відповідальністю, у свою чергу, повинно було інвестувати у спільну діяльність грошові кошти. 
 
У подальшому низкою додаткових угод змінено умови договору, який фактично приведено у вигляд договору оренди земельної ділянки з встановленням фіксованої плати за користування земельною ділянкою. 
 
Також встановлено, що спільна діяльність між державним підприємством та товариством з обмеженою відповідальністю не здійснювалась. Це свідчить про те, що зазначений договір укладено з метою приховування передачі особливо цінних земель в оренду без погодження з органом управління — Національною академією аграрних наук України. 
 
Зазначені порушення законодавства і стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до Господарського суду Харківської області, який задоволено. Однак відповідач, не погодившись з вказаним рішенням суду, подав на нього апеляційну скаргу. 
 
За принципової позиції прокуратури у задоволенні апеляційної скарги відмовлено, рішення суду першої інстанції залишено в силі — вказані землі будуть повернуті державному підприємству.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2188