Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.03.2023

Прокуратура через суд відстояла звільнення водосховища площею 100 га, яке незаконно використовувалось підприємством для розведення та вилову риби

За підтримання прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури представництва інтересів держави в суді задоволено позовну заяву керівника Дергачівської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Малоданилівської селищної ради до ТОВ про відновлення становища, яке існувало до порушення, шляхом звільнення об’єкта водного фонду.

На території Харківського району розташоване Лозовеньківське водосховище площею 100 га. Оцінка земельної ділянки, на якій розташований водний об’єкт, складає майже 300 млн гривень. 
 
Встановлено, що до переліку користувачів водних біоресурсів, які здійснюють рибогосподарську діяльність, віднесено ТОВ, яке використовує вказаний водний об‘єкт. 
 
Підприємство здійснює рибогосподарську діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування водних біоресурсів, зокрема прісноводних риб, а також їх вилов.
 
Проте передача Лозовеньківського водосховища ТОВ селищною радою не погоджувалася, договорів оренди не укладалося. Грошових коштів за користування водним об’єктом від підприємства не надходило. Таким чином, за відсутності будь-яких правовстановлюючих документів та державної реєстрації права власності або оренди у фактичному користуванні ТОВ перебуває вказане водосховище.
 
Крім наведеного, Лозовеньківське водосховище є водосховищем комплексного призначення та призначене для потреб зрошення та риборозведення, а отже, відповідно до ст. 51 Водного кодексу України, взагалі не може бути об'єктом оренди, оскільки у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб можуть надаватися водосховища, крім водосховищ комплексного призначення.
 
І на цьому порушення підприємства не закінчились. Відповідно до вимог чинного законодавства, користувачі водних біоресурсів щомісяця подають звіт про обсяги добутих (виловлених) водних біоресурсів у паперовому або електронному вигляді територіальному органу Держрибагентства. Вказану звітність підприємство жодного разу не надавало.
 
Зазначені порушення стали підставою для звернення прокуратури до суду.
 
13 березня 2023 року Господарський суд Харківської обласної прокуратури задовольнив позовну заяву. 
 
Наразі триває строк на апеляційне оскарження рішення.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1699