Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.05.2023

Прокуратура вимагає витребувати на користь Харківської міської територіальної громади квартиру, грошова оцінка якої складає майже 1,2 млн грн (ФОТО)

Керівником Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова подано до суду позовну заяву в інтересах держави в особі Харківської міської ради до фізичної особи про визнання спадщини відумерлою, витребування майна з чужого незаконного володіння.

Встановлено, що законною власницею квартири по вул. Шатилівській у м. Харкові була жінка, яка померла на початку травня 2021 року.
 
Через декілька днів після смерті жінки відбулось незаконне заволодіння належною їй квартирою шляхом укладення договору купівлі-продажу від імені померлої з використанням її паспорта.  
 
Вартість квартири, зазначена в договорі купівлі-продажу, склала 49 тис. доларів США. При цьому вже через півтора місяці після вказаних подій особою, на яку було оформлено право власності на квартиру, здійснено її відчуження іншому набувачеві.  
 
Положеннями ст. 1277 ЦК України передбачено, що у разі неприйняття спадщини спадкоємцями орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Вказана заява подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.   
 
Вказані обставини стали підставою для направлення окружною прокуратурою позову до суду.  
 
Справа розглядається у Дзержинському районному суді м. Харкова.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1078