Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2023

Захистити права дітей — головне завдання ювенальних прокурорів Харківщини

Щороку у перший день літа ми відзначаємо Міжнародний день захисту дітей.

На жаль, війна кардинально змінила мрії найменших українців. Якщо раніше хтось хотів нову іграшку, то зараз хоче погуляти на вулиці, не слухаючи над головою свист російських ракет. Інша дитина мріє побачити свого тата, який пішов обороняти нашу Батьківщину. Випускники прощаються зі шкільними роками, так і не почувши останній дзвоник. 
 
Спільне завдання кожного українського правоохоронця – зробити все, щоб діти відчували себе під надійним захистом держави.
 
У минулому та поточному році, незважаючи на війну та часткову окупацію Харківської області, ювенальними прокурорами проводиться робота щодо забезпечення конституційних прав неповнолітніх та захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства.
 
Насамперед, прокурорами області з початку збройної агресії рф проти України з урахуванням особливостей роботи в умовах бойових дій зосереджено увагу на безпосередньому проведенні необхідних процесуальних та слідчих дій, збираються та фіксуються докази військових злочинів.
 
Вказана робота проводиться перш за все для притягнення відповідних суб’єктів до кримінальної відповідальності, а також з метою передачі доказів військових злочинів прокурорам Міжнародного кримінального суду для їх використання в міжнародних інстанціях.
 
На сьогодні у процесуальному керівництві прокурорів галузевого відділу обласної прокуратури перебуває 210 кримінальних проваджень, у яких розслідується загибель внаслідок збройної агресії російської федерації на території Харківської області 76 дітей та поранення 223 дітей.
 
Внаслідок збройної агресії рф порушуються права дітей на здобуття освіти. На території області пошкоджено чи знищено 602 об’єкти освітньої інфраструктури — це дитячі садки, школи, заклади спеціальної технічної освіти, вищі учбові заклади. Тільки на території Харкова пошкоджено 61% шкіл та 46% садків. І це не остаточна інформація. Не залишилося жодного закладу вищої освіти, який би не зазнав пошкоджень чи руйнувань внаслідок ворожих обстрілів.
 
Сьогодні необхідність захищати права наймолодших громадян на захист, розвиток і навчання вийшла на перший план.
 
Діти — це наше майбутнє! Разом ми обов’язково зможемо вибороти право на щасливе дитинство для найменших українців.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1177