Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2023

Прокуратура вимагає привести у належний стан об‘єкт культурної спадщини вартістю майже 155 млн грн (ФОТО)

Керівником Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова подано до суду позовну заяву в інтересах держави про зобов’язання вжити невідкладних дієвих заходів з метою збереження об'єкта культурного надбання.

Встановлено, що адміністрацією Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця прийнято на баланс нежитлову будівлю по вул. Полтавський Шлях, що перебуває на державному обліку як пам’ятка містобудування та архітектури місцевого значення. Оціночна варість об‘єкта складає майже 155 млн гривень. 
 
Згідно з інформацією Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної (військової) адміністрації, на зазначену пам’ятку з навчальним закладом укладався охоронний договір у 2006 році, термін дії якого скінчився ще у 2011 році. Звернень щодо його пролонгації від балансоутримувача не надходило.
 
З вказаного часу будівля-пам'ятка архітектури жодного дня не використовувалася в освітніх цілях, оскільки перебуває у занедбаному стані та потребує проведення ремонтних робіт. З 1957 року капітальний ремонт пам’ятки не проводився: у конструкціях будівлі виникли тріщини, є дефекти в покрівлі і перекриттях. 
 
Слід зазначити, що бездіяльність щодо цієї пам’ятки з кожним роком погіршує її стан через дію природних чинників, призводить до збільшення як кількості та обсягу робіт, так і їх загальної вартості, а також може спричинити повне руйнування та неможливість відновлення пам’ятки. 
 
Вказані порушення стали підставою для звернення окружної прокуратури до суду. У позовній заяві прокурор через суд просить зобов’язати навчальний заклад укласти охоронний договір та привести пам‘ятку культурної спадщини у належний стан шляхом проведення консерваційних, реставраційних та протиаварійних робіт. 
 
Наразі Харківським окружним адміністративном судом відкрито провадження у справі.
 
 
'
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1013