Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про вжиті органами прокуратури Харківської області заходи щодо протидії корупції у 2012 році

У 2012 році органами прокуратури області активізовано роботу на напрямку протидії корупції.

До суду направлено 87 кримінальних справ з ознаками корупції, з яких 45 – за фактами хабарництва.

Зазначені кримінальні справи порушені за наступними статтями: ст. 191 ККУ - 4 ; ст. 364 ККУ- 18; ст. 364-1 ККУ – 2, ст. 365 ККУ - 6; ст. 365-2 ККУ – 1; ст. 368 ККУ – 45; ст. 368-2 ККУ -1; ст. 368-3 ККУ- 2;ст. 369-2 ККУ – 5.

З числа направлених до суду кримінальних справ 2 - стосовно депутатів районної ради, 26 - стосовно працівників правоохоронних органів, у тому числі 13 – працівників МВС, 4 – митниці, 8 – податкової служби, 1 - СБУ.

Зокрема, прокуратурою області порушено кримінальну справу за ч. 4 ст. 368 КК України стосовно голови Золочівської селищної ради Золочівського району Харківської області, який вимагав від 2-х громадян хабар у розмірі 100 тис. доларів США за сприяння в отриманні ними у власність 2 земельних ділянок та отримав від останніх частину обумовленої суми у розмірі понад 34 тис. доларів США. Вказана справа направлена для розгляду до суду.

Крім того, упродовж 2012 року територіальними прокурорами складено та направлено до суду 93 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень.

Судом розглянуто з притягненням винних осіб до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 91 протокол, закрито провадженням - 2.

За результатами розгляду протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень притягнуто до відповідальності 18 працівників органів внутрішніх справ, 5 державних службовців, 19 посадових осіб місцевого самоврядування, 2 працівника податкової служби, 3 працівника райдержадміністрацій.

Забезпечено відшкодування збитків, завданих корупційними правопорушеннями. При наявності збитків в сумі 159 тис. грн., відшкодовано, у тому числі за позовами прокурорів – 141 тис. грн., на решту суми заявлено позови, які перебувають у провадженні судів.

Завдяки принциповій позиції територіальних прокурорів забезпечено виконання вимог Закону України „Про засади запобігання і протидії корупції” в частині звільнення із займаних посад осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень (звільнено 48 осіб).  

Активізовано протидію корупції адміністративно-правовими заходами насамперед на пріоритетних напрямках економіки. Направлено до суду 13 протоколів у бюджетній системі, 2 - у сфері державних закупівель, 8 - охорони здоров’я, 5 - у сфері освіти, 4 - земельних відносин, 4 – охорони довкілля.

Прокурорами районів скасовано 27 неправомірних нормативно-правових актів та рішень, прийнятих унаслідок вчинення корупційних правопорушень, внесено 25 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.

кількість переглядів: 75128