Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

ІНФОРМАЦІЯ про вжиті органами прокуратури Харківської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році (згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)

ІНФОРМАЦІЯ
 
про вжиті органами прокуратури Харківської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році
(згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)
 
У полі зору органів прокуратури області постійно знаходяться питання протидії корупції, визначені керівництвом держави та Генеральної прокуратури України як пріоритетні.
 
Упродовж минулого року стан протидії корупції розглянуто на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області 10.04.2013 та 18.09.2013, на яких визначено спільні організаційно-практичні заходи у цій сфері.
Стан прокурорського нагляду у сфері протидії корупції серед інших питань розглянуто на оперативних нарад при прокуророві області, засіданнях колегії прокуратури області, останнє з яких проведено 15.01.2014 «Про підсумки роботи органів прокуратури області у 2013 році та заходи, спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності, основні завдання на наступний період».
Органами прокуратури області вживалися заходи щодо протидії корупції кримінально-правовими засобами.
Минулого року розпочато досудове розслідування у
106 кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, ще 2 провадження перебувало в залишку з позаминулого року.
За результатами розслідування до суду направлено обвинувальні акти  у 54 кримінальних провадженнях (62,8 % від загальної кількості розслідуваних усіма правоохоронцями області) щодо 71 особи, які вчинили 90 кримінальних корупційних правопорушень (з них 3 підозрюваних утримувалися під вартою).
Правоохоронцями викрито та задокументовано резонансні кримінальні корупційні правопорушення.
Зокрема за закінченими провадженнями викрито 34 злочини, пов’язані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.
Крім того, за направленими минулого року до суду обвинувальними актами виявлено корупційні кримінальні правопорушення: 21 – зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України); 4 – зловживання впливом (ст. 369-2 КК України); 2 – перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК України); 1 – незаконне збагачення (ст. 368-2 КК України); 26 – інші корупційні правопорушення.
Особлива увага приділялася виявленню злочинів цієї категорії, вчинених посадовими особами керуючого складу в органах державної влади, контролю та правоохоронних органах.
Наприклад, прокуратура області направила до суду обвинувальний акт щодо начальника однієї з об’єднаних державних податкових інспекцій в області та його заступника, які за попередньою змовою у вересні минулого року отримали від фізичної особи – підприємця неправомірну вигоду у розмірі 1000 доларів США за позитивне вирішення питання про зменшення суми штрафних санкцій за наслідками проведеної планової перевірки суб’єкта підприємницької діяльності.
Продовжуючи діяльність з протидії корупції у державних органах, прокуратурою області спільно з оперативним підрозділом УСБУ в області у жовтні минулого року викрито начальника відділу містобудування та архітектури однієї з районних державних адміністрацій в області, який отримав неправомірну вигоду в сумі 40 тис. грн. за видачу дозвільних документів на розміщення торгівельного павільйону. Обвинувальний акт направлений до суду в грудні минулого року.     
 
У вчиненні кримінальних корупційних правопорушень викрито 31 працівника органів внутрішніх справ, 10 службових осіб органів Міндоходів, 7 посадових та службових осіб інших органів державної влади, 1 службовця підрозділу цивільного захисту, 1 – державної кримінально-виконавчої служби тощо.
У закінчених провадженнях цієї категорії встановлено збитків на суму 175 тис. грн., з яких відшкодовано 112,3 тис. грн. Накладено арешт на майно підозрюваних вартістю 433,5 тис. грн. та вилучено майна, готівки, цінних паперів, іноземної валюти на суму 15,4 тис. грн.
У кримінальних провадженнях, в яких досудове розслідування проводилося слідчими органів прокуратури області, минулого року законної сили набрали обвинувальні вироки стосовно 23 осіб, які вчинили корупційні злочини.
 
Проводилася робота з протидії корупції адміністративно-правовими заходами.
Минулого року органами прокуратури області до суду скеровано 95 (67,4%) із 141 протоколу про адміністративні корупційні правопорушення. За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 85 (71,4 %) із 119 осіб, закрито 10 адмінпроваджень, із них 4 – за відсутності події і складу правопорушення.
До адміністративної відповідальності за протоколами про корупційні правопорушення органів прокуратури області зокрема притягнуто: 4 державних службовця, 2 посадові особи райдержадміністрацій, 56 посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, 3 посадовця органів внутрішніх справ, 1 службову особу судової гілки влади за вчинення 2 корупційних правопорушень, 3 посадові та службові особи інших органів державної влади, 4 особи, що надають публічні послуги, 7 посадових осіб юридичних осіб публічного права, 6 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права тощо. 
Відшкодовано 17,2 тис. грн. (71,7%) із 24 тис. грн. заподіяних корупційними правопорушеннями збитків.
Сума штрафів, накладених на корупціонерів, становить понад 51 тис.грн., що більш, ніж у 2 рази перевищує завдані ними збитки.  
За документами прокурорського реагування скасовано 4 неправомірних нормативно-правових актів та рішень, прийнятих унаслідок корупційних правопорушень. Внесено 28 подань та інших документів реагування на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 22 службові особи.
 
З метою інформування громадськості про вжиті заходи на напрямку запобігання та протидії корупції керівництвом прокуратури області та працівниками апарату систематично здійснюються виступи у засобах масової інформації, проводяться брифінги. З приводу актуальних порушень антикорупційного законодавства, виявлених правоохоронними органами області, службовими особами прокуратури області готуються повідомлення, репортажі та коментарі.
Зокрема упродовж 2013 року заступником прокурора області та працівниками галузевого управління прокуратури області з питань протидії корупції здійснено 257 виступів у засобах масової інформації.        
 
Запобігання і протидія корупції залишається пріоритетним напрямом діяльності органів прокуратури Харківської області.
 
 
Прокуратура Харківської області
 

кількість переглядів: 1116