Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.05.2024

Затримано ідейного харківʼянина-волонтера, який допомогав ворогу планувати повітряні атаки на українських захисників (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 45-річному чоловіку за фактом несанкціонованого поширення інформації про переміщення, рух та розташування Збройних Сил України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

Підозрюваний – харківʼянин, який працює на місцевому підприємстві, а також є волонтером благодійного фонду.
 
За даними слідства, наприкінці грудня 2023 року він через месенджер «Telegram» почав спілкуватись з представником рф та з власної ініціативи вирішив передавати йому інформацію про базування українських військових і техніки на Харківщині.
 
Представник рф запропонував гроші за «допомогу», проте харківʼянин, маючи свідому прокремлівську позицію, відмовився від коштів.
 
Надалі фігурант на власному велосипеді вишукував місця дислокації української армії по місту та прилеглих населених пунктах. Також він намагався знайти системи ППО. Вказана інформація необхідна ворогу для здійснення  прицільних ракетних атак та ударів БпЛА по позиціях українських захисників.
 
Харківʼянин приховано фіксував місцезнаходження ЗСУ та надсилав дані російському куратору. Інформацію передавав різними способами: текстом, фото, відео та позначками у Google Maps.
 
Правоохоронці затримали чоловіка «на гарячому» під час чергового фіксування місця базування українських військових у Харкові.
 
Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.
 
Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 64