Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2019

Результати роботи правоохоронної системи Харківщини за півріччя обговорили на координаційній нараді в прокуратурі області

У прокуратурі області підбили підсумки роботи щодо запобігання та протидії злочинності в регіоні у першому півріччі 2019 року на координаційній нараді керівників правоохоронних органів під головуванням прокурора Харківської області Юрія Данильченка.

У заході взяли участь керівники Головного управління Національної поліції, Управління служби безпеки України, Головного управління ДФС в області, Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та Харківського прикордонного загону Східного Регіонального управління ДПС України.
 
Як зазначив на нараді прокурор області Юрій Данильченко, завдяки спільним скоординованим діям силових структур регіону активізовано заходи щодо протидії злочинності, передусім її організованим формам. Протягом півріччя знешкоджено 14 організованих злочинних угруповань у складі 58 осіб. Діяльність робочої групи у сфері протидії організованій злочинності отримала позитивну оцінку з боку міжнародних партнерів (Консультативної місії ЕС в Україні).
 
Окрім того, на сьогодні  діють спільні міжвідомчі робочі групи на напрямі розкриття кримінальних правопорушень, вчинених у бюджетній та земельній сферах, з корупційними проявами, у сфері протидії торгівлі людьми, незаконного обігу нафтопродуктів.  Створено ще 2 групи – для розкриття, розслідування та запобігання кримінальним правопорушенням, що вчиняються стосовно громадських активістів та у сфері незаконного обігу наркотиків.
 
З метою застосування належних правових процедур до учасників кримінального провадження реалізуються пілотні проекти «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину» та «NORLAU Проект Пробації».
 
Варто також відзначити, що на сьогодні Харківщина лідирує за кількістю викритих кримінальних правопорушень  проти основ національної безпеки, пов’язаних з фінансуванням тероризму. В регіоні не вчинено жодного терористичного акту, а усі замахи попереджено.
 
За ці півроку закріплено тенденцію до зниження рівня злочинності, зокрема, кількості тяжких  (- 9,1%) та середньої тяжкості злочинів (- 7,3%). Розкрито кожен третій злочин (7154 з 20163). Високим залишається рівень розкриття умисних убивств, тяжких тілесних ушкоджень (у тому числі зі смертельними наслідками), фактів торгівлі людьми, розбоїв.
 
До суду направлено 73 обвинувальні акти стосовно 85 осіб у справах про корупційні злочини. Посилено протидію адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією – до суду направлено 461 протокол. За наслідками їх судового розгляду до відповідальності притягнуто 220 осіб.
 
Окрему увагу учасники наради приділили питанням  протидії злочинам у сфері охорони довкілля, зокрема, щодо стану з прав з викриття та розслідування незаконної порубки лісу.
 
За підсумками наради, визначені пріоритетні напрями роботи у подальшому. Серед них – протидія злочинам у бюджетній сфері (передусім, щодо будівництва та ремонту доріг), правопорушенням, пов’язаним із протиправним заволодінням урожаєм сільгоспкультур, самовільним захопленням та використанням земельних ділянок, та у сфері охорони довкілля й лісового господарства.
 
Внаслідок проведеної координаційної наради прийнято відповідне рішення з конкретними заходами, виконання яких буде контролюватися прокуратурою Харківської області.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1786