Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.10.2022

Цивілізований світ підтримує Україну, а значить, підтримує правду та справедливість — Олександр Фільчаков (ФОТО)

19 жовтня керівник Харківської обласної прокуратури зустрівся з депутатом бельгійського парламенту Жоржем Даллеманом та засновницею платформи з Брюсселя «Promote Ukraine» Мартою Барандій.

Олександр Фільчаков розповів іноземним колегам, як працює прокуратура у воєнних реаліях та як правоохоронці фіксують наслідки воєнних злочинів РФ на деокупованих територіях Харківщини. 
 
На початку зустрічі керівник обласної прокуратури повідомив про сьогоднішню трагедію у смт Дворічна Куп‘янського району. Російські військові обстріляли автомобілі швидкої допомоги. Отримали поранення двоє рятувальників. 
 
«Це черговий злочин РФ — стріляти по тих, хто рятує людські життя».
 
«На території Харкова і області вже загинуло близько 1500 цивільних осіб, з них 76 дітей, поранено майже 2500 осіб, з них 192 – діти. Зруйновано повністю або частково понад 11 тисяч об‘єктів, з яких майже 3200 – це багатоповерхові будинки, понад 5300 – приватні житлові будинки, 559 – заклади освіти, 223 – заклади охорони здоров’я. Постраждали також промислові підприємства, заклади культури, спорту та інші об’єкти», — навів дані очільник облпрокуратури.
 
Олександр Фільчаков зазначив, що на даний час процесуальне керівництво здійснюється у майже 6400 кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни щодо понад 6800 злочинів, суб’єктами яких є військовослужбовці російської армії. Із вказаної кількості злочинів більше 5000 пов’язані з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, 71 – вбивствами, 245 — незаконним позбавленням волі, 871 – мародерствами, 5 – зґвалтуваннями. 
 
«Позиція кожного українського прокурора є однією: ми маємо зробити все можливе заради притягнення російських військових до відповідальності та компенсації для кожного потерпілого від дій країни-агресора», — резюмував Олександр Фільчаков. 
 
Наприкінці зустрічі керівник обласної прокуратури зазначив: «Україна та весь цивілізований світ працюють на одному фронті — фронті відновлення справедливості та захисту світового порядку від злочинних дій Російської Федерації».
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 492