Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2022

Олександр Фільчаков зустрівся з Верховним комісаром ООН з прав людини (ФОТО)

6 грудня відбулась спільна зустріч керівника обласної прокуратури, голови ХОВА Олега Синєгубова з Верховним комісаром ООН з прав людини Фолькером Тюрком та Головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер.

«З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України особлива увага прокурорів та слідчих поліції Харківщини приділена злочинам проти основ національної безпеки та кримінальним правопорушенням проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. На даний час прокурорами Харківської обласної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у понад 9 тисячах кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни. Суб’єктами цих злочинів є військові ЗС РФ та бойовики так званих «ДНР» та «ЛНР». На сьогоднішній день правоохоронцями розслідується більше шести тисяч злочинів, пов’язаних з бомбардуванням цивільної інфраструктури, близько 90 — вбивствами, більше 300 — незаконним позбавленням волі, понад 1500 — мародерством та 7 фактів зґвалтування», — зазначив Олександр Фільчаков.
 
Очільник обласної прокуратури констатував, що внаслідок збройної агресії РФ на території Харкова та області вже загинуло понад 1700 цивільних осіб, поранено — більше 2700.
 
Олександр Фільчаков подякував команді ООН за чітку позицію щодо порушень прав людини державою-агресором, висловлену у звітах Моніторингової місії ООН.
 
Голова ХОВА Олег Синєгубов наголосив: «Ми готові до співпраці у будь-якому форматі. Питання, які ви тут озвучили, напряму пов'язані із порушенням прав наших людей — людей, які були позбавлені житла. Росіяни цілеспрямовано наносили авіаудари по житловим будинкам, було цілеспрямоване бомбардування цивільної інфраструктури. Тому ми готові до будь-якої співпраці в напрямку захисту мирних людей».
 
«Дякую губернатору та очільнику обласної прокуратури за зустріч. Це мій перший візит до Харківщини. Я тут, щоб висловити солідарність, особливо в ці важкі зимові місяці. Я вражений силою українців. Недопустимо, щоб цивільні об'єкти, цивільні особи, були цілями війни. Спільними зусиллями ми маємо відновити справедливість та покарати винних у порушенні прав і свобод ні в чому не винних мирних мешканців», – сказав Фолькер Тюрк.
 
Сторони домовились продовжувати співпрацю у розслідуванні воєнних злочинів Російської Федерації.
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 608