Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.03.2023

Олександр Фільчаков на засіданні профільного Комітету ВРУ розповів про розслідування екологічних злочинів, вчинених російськими військовими на Харківщині (ФОТО)

10 березня 2023 року відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на тему «Проблеми довкілля та шкода, нанесена повномасштабним вторгненням російських військ в Україну». 

«За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розслідуються випадки спричинення шкоди навколишньому природному середовищу. Є обґрунтовані підстави стверджувати, що деякі з них – це екоцид та воєнні злочини з впливом на довкілля. Насамперед цією категорією проваджень займається Спеціалізована екологічна прокуратура, робота якої наразі першочергово спрямована на фіксацію та організацію розслідування воєнних злочинів у сфері екології. Це цілеспрямовані атаки на промислові об’єкти, нафтобази, масове знищення лісів та водних об’єктів, природно-заповідних територій, флори та фауни. За рік повномасштабної війни вже задокументовано понад 50 злочинів проти довкілля, вчинених військовослужбовцями країни–агресора на території області», — констатував очільник облпрокуратури.  
 
Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко у своєму виступі вказав, що за рік вторгнення в Харківській області державні екологічні інспектори нарахували збитків довкіллю на суму 345,9 млрд грн. Зокрема, ґрунтам завдано збитків на 342 млрд грн, повітрю — на 3,5 млрд грн.  
 
Харківський міський голова Ігор Терехов сказав, що руйнування об'єктів інфраструктури та житла в Харкові призвело до колосального накопичення будівельного сміття: залишків канцерогенних матеріалів, пластику, скла, які потребують термінової переробки.  
 
Олександр Фільчаков також звернув увагу присутніх на стан Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі наукова ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів.  
 
«З початку військової агресії Інститут піддавався масштабним обстрілам з різних видів озброєння. Найстрашніше, що на ядерний об’єкт окупанти скинули авіаційну бомбу. Своїми цинічними діями російські терористи спричинили Інституту матеріальних збитків на суму понад 30 млн грн, а навколишньому природному середовищу на майже 15 млрд грн», — резюмував Олександр Фільчаков.  
 
За процесуального керівництва обласної прокуратури проводиться досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) та за фактом екоциду (ст. 441 КК України).  
 
«Наразі триває ряд експертиз, після проведення яких буде вирішено питання щодо повідомлення про підозру одному з генералів російської армії, який командував так званою «спеціальною військовою операцією», у скоєнні вказаного воєнного злочину», — підсумував керівник Харківської обласної прокуратури.  
 
«На жаль, і це не все. Триває розслідування і за фактами знищення Оскільського водосховища, а також ландшафтного парку «Червонооскільський» на території Ізюмського та Куп’янського районів області, збитки сягають понад 3 млрд грн», — додав Олександр Фільчаков. 
 
Начальник ХОВА Олег Синєгубов також розказав про стан Оскільського водосховища. Внаслідок пошкодження дамби стрімко звільнилося 355 млн кубометрів води. Також Олег Синєгубов у своєму виступі наголосив на проблемі із засміченням Харківщини вибухонебезпечними предметами. Попри щоденну роботу над розмінуванням, половина території Харківської області ще є потенційно небезпечною. 
 
Керівник обласної прокуратури зазначив, що правоохоронцями розслідується пошкодження території та знищення понад трьохсот рідкісних тварин та птахів у ландшафтному парку «Фельдман-Екопарк». Найтрагічніше, що під час евакуації тварин загинув 15-річний волонтер. 
 
Наприкінці засідання спікери обговорили подальші дії щодо вдосконалення законодавчого регулювання відповідальності за заподіяння українській екології збитків та порядку їх відшкодування.
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 377