Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.06.2020

Працівники прокуратури занепокоєні подальшою долею ДУ «Курязька виховна колонія ім. А.С. Макаренка»

Прокуратурою області із залученням фахівців  проводиться комплексна перевірка діяльності Державної установи «Курязька виховна колонія ім. А.С. Макаренка», у т. ч. з питань майнового стану, протипожежної безпеки тощо.

Вказана установа розташована на місці колишнього Преображенського  (Курязького) монастиря, заснованого у 1673 році (зараз це с. Подворки Дергачівського району Харківської області) та має багату історію.
 
Після 1917 року в Преображенському монастирі розміщувався дитячий будинок, а 15 червня 1926 року сюди з-під Полтави переїхала дитяча колонія, яку очолював Антон Макаренко. Упродовж тривалого часу він був не лише керівником та вихователем, але й «хрещеним батьком» для багатьох вихованців.

У Куряжі Макаренко працював до липня 1928 року. На принципах самоврядування та господарського розрахунку дитячої трудової колонії він  створив «школу-господарство». Колишні безпритульні навчалися в школі і працювали на сільськогосподарському виробництві. Свій досвід у перевихованні педагог-новатор описав у книзі «Педагогічна поема», яку написав тут же.

13 березня 1988 року до 100-річчя з дня народження під егідою ЮНЕСКО в Куряжі відкрито музей Антона Макаренка.

Курязька виховна колонія управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області — це колонія для тримання неповнолітніх осіб чоловічої статі, засуджених до позбавлення волі на певний строк, із плановим наповненням 160 осіб.

На даний час власного виробництва у колонії немає. З 1 серпня 2008 року підприємство установи призупинило свою діяльність, а на його базі утворено навчально-виробничу майстерню.

Також у колонії функціонувала Курязька загальноосвітня школа ІІ—ІІІ ступенів та Курязьке ПТУ. Виробничо-технічне навчання вихованців було організовано за спеціальностями токаря, слюсаря з ремонту автомобілів, слюсаря з механоскладальних робіт. Практичне закріплення набутих професій здійснювалось у виробничій майстерні установи.

На теперішній час державна установа «Курязька виховна колонія ім. А.С. Макаренка» перебуває в стані реорганізації у зв’язку з оптимізацією діяльності установ виконання покарань та з 2017 року фактично не приймає неповнолітніх засуджених.

Так, у ході комплексної перевірки заступником прокурора Харківської області Володимиром Анушкевичем, керівником Дергачівської місцевої прокуратури Станіславом Пієвим та начальником відділу ювенальної юстиції Валерієм Лялюком здійснено виїзд до вказаної установи, в ході якого засвідчено, що на даний час вказана установа непридатна до приймання неповнолітніх засуджених, у тому числі внаслідок її розукомплектування, неналежного стану приміщень та території.

Працівники прокуратури висловили сподівання, що реорганізація державної установи «Курязька виховна колонія ім. А.С. Макаренка» не призведе до її фактичного знищення та подальшого відчуження приміщень та земельної ділянки площею 14 га або ж використання не за призначенням.

На даний час перевірка триває.


Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1137