Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.07.2021

Представництво інтересів держави у сфері земельних відносин: за 6 місяців 2021 року прокуратура домоглася задоволення позовів на 1,5 млрд грн

У І півріччі 2021 року органами обласної прокуратури суттєво активізовано роботу на напрямку представництва інтересів держави у сфері земельних відносин.

За інформацією начальника відділу обласної прокуратури Дмитра Вітера, протягом 6 місяців 2021 року органами обласної прокуратури пред’явлено позовів на суму майже 2 млрд грн. Задоволено позовів на суму понад 1,5 млрд грн, реально виконано рішень суду щодо стягнення грошових коштів та повернення земель у відання держави на суму понад 700 млн грн.
 
Так, за сумою пред’явлених позовів Харківська обласна прокуратура посіла 3 місце серед усіх обласних прокуратур країни.
 
Крім того, в ході представницької діяльності виявлено 50 фактів, що мають ознаки кримінальних правопорушень, у зв’язку з чим розпочато відповідні кримінальні провадження.
 
Органами прокуратури пред’являлись позови в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, обласної та районних державних адміністрацій, органів Держгеокадастру, Харківської міської ради та інших органів місцевого самоврядування, у тому числі об’єднаних територіальних громад.
 
Найпоширенішими порушеннями в земельній сфері є:
 
  • передача органами державної влади та місцевого самоврядування земель у власність або користування приватним юридичним і фізичним особам без проведення земельних торгів — аукціонів,
     
  • використання державних та комунальних земель без правоустановчих документів,
     
  • передача у приватну власність земель, які є обмеженими в обороті і не можуть перебувати у приватній власності, зокрема землі під об’єктами історико-культурного призначення — кургани, поселення, а також землі лісогосподарського призначення, землі водного фонду, в тому числі прибережні захисні смуги.
 
Крім того, обласною прокуратурою приділяється увага виявленню та оскарженню незаконних рішень суду, постановлених за позовами інших осіб, які порушують інтереси держави.
 
Протягом І півріччя цього року виявлено та оскаржено в апеляційному порядку 19 таких рішень, з яких 5 апеляційних скарг вже розглянуто та задоволено у повному обсязі.
 
Робота на вказаному напрямку триває.
 

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 597