Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2023

Олександр Фільчаков провів координаційну нараду з правоохоронцями Харківщини (ФОТО)

9 лютого 2023 року керівник обласної прокуратури провів координаційну нараду з очільниками правоохоронних органів Харківщини за участю начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, першого заступника Харківського міського голови Олександра Новака, представників військового блоку.

Відкриваючи засідання, Олександр Фільчаков подякував кожному, хто попри втому й надскладні умови витримує найтяжчий виклик російської агресії. 
 
«Наші пріоритети роботи залишаються незмінними. Це боротьба як із зовнішнім, так і з внутрішнім ворогом. Вкрай важливим є забезпечення ефективності документування і розслідування подій, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду в усіх територіальних громадах області, що стали об’єктами ударів російських терористів. Також ми маємо продовжувати системну та ґрунтовну роботу з викриття та притягнення до відповідальності російських агентів, агітаторів, колаборантів та їх кураторів», — зауважив Олександр Фільчаков. 
 
«2022 рік був надскладним для кожного з нас та поставив низку викликів. Я дякую кожному правоохоронцю за співпрацю та взаємодію. Ми працюємо з вами як єдиний організм. Тому спільно крокуємо до нашої Перемоги», — звернувся до присутніх начальник ХОВА Олег Синєгубов.
 
На теперішній час процесуальне керівництво здійснюється у майже 11700 кримінальних провадженнях за ст. 438 КК України щодо понад 12100 злочинів, суб’єктами яких є російські військовослужбовці. Із вказаної кількості злочинів понад 8300 пов’язані з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, 91 – вбивствами, 335 – незаконним позбавленням волі, майже 2000 – мародерствами, 8 – зґвалтуваннями. У цих справах про підозру вже повідомлено 19 особам, з них 15 військових РФ. 
 
За фактами державної зради процесуальне керівництво здійснюється у 147 кримінальних провадженнях щодо 165 злочинів. У них про підозру повідомлено 112 особам. До суду направлено 28 обвинувальних актів стосовно 29 осіб. 
 
За фактами колабораційної діяльності процесуальне керівництво забезпечується у понад 800 кримінальних провадженнях, повідомлено про підозру 295 особам. До суду направлено 159 обвинувальних актів стосовно 161 особи. У кожній другій такій справі постановлено обвинувальні вироки.
 
«Як бачимо, маємо певні результати. Проте є над чим працювати і за ким спостерігати й надалі, оскільки ледве не щодня нам стає відомо про поплічників окупантів, які добровільно працювали на ворога», — додав очільник облпрокуратури. 
 
У 92 кримінальних провадженнях за фактами пособництва державі-агресору про підозру повідомлено вже 33 особам. До суду направлено 9 обвинувальних актів стосовно 9 осіб. 
 
У ході досудового розслідування кримінальних проваджень правоохоронцями проведено великий обсяг роботи щодо перерахування на користь ЗСУ внесених у вигляді застав грошових коштів, а також звернення майна підприємств з російським слідом.
 
«Ми виконуємо свої функції в умовах війни. Наш головний пріоритет — перемога над спільним ворогом та щоб наша Слобожанщина, як і територія всієї України, була вільною», — зазначив керівник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко.
 
Очільник Управління СБУ в Харківській області Олександр Куць подякував всім за плідну співпрацю та наголосив на тому, що правоохоронці повинні діяти наполегливо та рішуче у боротьбі зі спільним ворогом.
 
Поточна криміногенна ситуація на Харківщині є контрольованою. Від початку повномасштабного вторгнення спостерігається зменшення фактів крадіжок, грабежів, розбоїв та вимагань. Водночас особливої гостроти набувають факти незаконного використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку, а також справи стосовно псевдоволонтерів. 
 
«Вкотре наголошую на тому, що факти корупції та розкрадання грошей держави під час війни — це мародерство. Наш професійний обов’язок — виявляти таких осіб та притягувати їх до встановленої законом кримінальної відповідальності», — констатував керівник облпрокуратури.
 
Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко та перший заступник Харківського міського голови Олександр Новак подякували за запрошення та наголосили, що міська рада та органи виконавчої влади завжди готові до подальшої співпраці з правоохоронцями задля покаращення стану законності у Харківському регіоні.
 
«Я переконаний, що ми підійшли до переламного та визначального моменту і, безумовно, вдячний кожному. Дякую військовим і правоохоронцям, які захищають закон, інтереси держави, забезпечують справедливість. Разом до Перемоги!» — констатував Олександр Фільчаков.
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 561