Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2013

Прокуратура розпочала кримінальні провадження проти «автодорів». Збитки склали майже 2 млн. грн.

 Стан більшості автомобільних доріг загального користування у Харківській області, протяжність яких становить майже 10 тисяч кілометрів, не відповідає сучасним вимогам.

Ситуацію, що склалася, обговорили сьогодні у прокуратурі області під час розширеного засідання колегії. 
 
«Лише упродовж останніх двох років загальна сума виділених на ремонт та будівництво доріг коштів склала майже 1 млрд. грн., укладено договорів майже на 3,5 млрд. грн. Проте проведеними минулого року прокурорськими перевірками у вказаній сфері виявлені системні порушення при витрачанні бюджетних коштів, на які органи прокуратури області реагували засобами кримінального характеру», - сказав прокурор області Геннадій Тюрін.
 
Він також повідомив, що у 2012 році порушено 5 кримінальних справ та притягнуто до відповідальності 7 службових осіб.
 
«Під час проведення планової перевірки, уже за умов дії оновленого Закону України «Про прокуратуру» до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 3 кримінальних правопорушення, сума заподіяних збитків складає майже 2 млн. грн.», - підкреслив прокурор області.
 
Серед частих порушень можна назвати  випадки надання незаконних переваг під час здійснення державних закупівель, порушення вимог закону при застосуванні процедури закупівлі в одного учасника.
 
Крім того, встановлені непоодинокі факти, коли до участі у закупівлі допускаються суб’єкти господарювання, тендерні пропозиції яких не відповідають умовам конкурсних торгів.
 
До того ж не застосовується можливості так званого «гарантійного ремонту», який передбачений договорами на виконання підрядних робіт та строк якого складає 3 роки.
 
Як наслідок, неякісна робота підрядників фактично усувається за рахунок бюджетних коштів шляхом повторного фінансування виконаних об’єктів, замість будівництва та ремонту інших автошляхів.
 
«Лише за втручання прокуратури області у минулому році підрядником за власні кошти виправлено неякісно виконаний ремонт дороги в місті Куп’янську», - зазначив Геннадій Тюрін.
 
За його словами, системного характеру набули факти непідтвердження виконаних робіт документами первинного обліку. Завищення обсягів та вартості робіт у цих випадках склало майже 10 млн. грн.
 
На колегії з доповідями та інформаціями виступили начальник служби автомобільних доріг у Харківській області Костянтин Микуленко, директор ДП «Харківський облавтодор» Сергій Свистун, начальник Управління Державної автомобільної інспекції ГУ МВС України Олександр Єршов. Окрім того, були заслухані звіти окремих підпорядкованих прокурорів.
 
Також у роботі колегії взяв участь заступник голови облдержадміністрації Олег Анпілогов. Він відзначив конструктивність діалогу, що відбувся, підкреслив актуальність обговорюваного питання та завірив присутніх, що і обласна адміністрація, і інші державні органи вживатимуть активних заходів до покращення ситуації.
 
За результатами роботи колегії прийняті конкретні заходи направлені на підвищення ефективності роботи на даному напрямку.
 
Хід розслідувань за вказаним кримінальними провадженнями, а також усунення виявлених порушень, причин та умов, що сприяють цьому взято на особливий контроль керівництвом прокуратури області. 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 75194