Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2013

За втручання прокуратури у регіоні поновлено права більше 30 суб’єктів господарювання

Прокуратурою області постійно відслідковується стан додержання в регіоні законодавства, спрямованого на захист конституційних засад підприємницької діяльності.

Про це заявив заступник прокурора області Леонід Лахтюк у ході міжрегіональної конференції «Консолідація зусиль громадських організацій малого та середнього бізнесу та економічного зростання Харківщини».

«Одним із джерел отримання прокурорами інформації про факти незаконного втручання у діяльність підприємств, установ, організацій та суб’єктів господарювання з боку службових осіб органів державного контролю, правоохоронних органів є повідомлення, які надходять на телефони «гарячої лінії»», - сказав Л. Лахтюк.

За його словами, такий метод отримання від першоджерела інформації про будь-які порушення сприяє оперативному досягненню результатів обома сторонами. За повідомленням прокурор негайно організовує перевірку та за наявності підстав вживає заходів реагування, а підприємець, права якого захищено, продовжує нормально та безперешкодно працювати, поповнювати бюджет та створювати нові робочі місця.

З моменту роботи телефонів «гарячої лінії» до органів прокуратури області надійшло понад 2 десятки повідомлень на дії представників контролюючих та правоохоронних органів.

За наслідками проведених перевірок за цими повідомленнями розпочато 2 кримінальних провадження, внесено 4 подання про усунення виявлених порушень до правоохоронних та контролюючих органів, за якими до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 посадовців.   

Як приклад, на телефон «гарячої лінії» Харківської мажрайонної прокуратури надійшло повідомлення від підприємця з питань неправомірних дій працівників місцевого БТІ щодо внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, а саме висновків про можливість оформлення права власності на об’єкт нерухомого майна.

За наслідками перевірки міжрайпрокуратурою вказані матеріали зареєстровані у ЄРДР та розпочато досудове розслідування за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення).

Системною є робота органів прокуратури області щодо проведення перевірок органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів з питань додержання конституційних засад підприємницької діяльності.

Через порушення вимог законодавства при плануванні перевірок суб’єктів господарювання присутня велика кількість безрезультативних перевірок та непроведення запланованих заходів державного контролю.

Мають місце факти проведення перевірок одного і того самого суб’єкта господарювання по декілька разів на рік, у той час, коли окремі господарюючі суб’єкти не перевіряються взагалі.

Завдяки внесеним документам прокурорського реагування протягом поточного року у регіоні поновлено права більше 30 суб’єктів господарювання, за документами реагування до відповідальності притягнуто 205 посадових осіб органів державної виконавчої влади, державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів.   

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1586