Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.12.2013

Кількість злочинів, скоєних дітьми, на Харківщині скоротилася більш ніж на третину – начальник відділу прокуратури області (фото)

Про причини та наслідки дитячої злочинності, результати роботи за рік, що минає та плани на наступний рік розповіла начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Алла Правосуд.

    - Новий Кримінальний процесуальний кодекс України діє вже більше року. Скажіть, будь-ласка, чи вплинули законодавчі зміни на показники дитячої злочинності?

    - Особливості нового КПК України надають прокурорам як процесуальним керівникам повноваження досліджувати причини та умови вчинення дітьми правопорушень на усіх стадіях слідства – від початку кримінального провадження до вироку.
     Хочу відзначити, що у поточному році на Харківщині значно знизився рівень злочинності у молодіжному середовищі.
    Зокрема, з початку року неповнолітніми скоєно майже на 40% правопорушень менше ніж за аналогічний період минулого року (561 проти 890). Проте ситуація все ще вимагає пильної уваги з боку правоохоронних органів.

     - Щодо причин та умов, що сприяють дитячій злочинності. Які на сьогодні найпоширеніші?


    - У переважній більшості злочини скоюють неповнолітні, які проживають у неблагополучних сім’ях, де батьки пиячать, вживають наркотики, знущаються над дітьми тощо. Непоодинокими є і факти, коли байдужість опікунів щодо своїх підопічних є причиною їх бездоглядності та схильності до скоєння правопорушень.
    Як приклад, наразі розпочаті кримінальні провадження стосовно двох сестер 14 та 17 років у Чугуївському районі. Дівчатами опікувалася бабуся. Їх мати, що відбуває покарання за скоєння злочину, позбавлена батьківських прав.
    Обидві дівчинки вчинили крадіжки, за що були засудженні до покарання з випробувальним терміном. Проте під час іспитового строку вони знову скоїли злочини.
    Стосовно старшої дівчини наразі розпочато кримінальне провадження за ст. 185 КК України (крадіжка). Стосовно молодшої – за ч. ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження).
    Окрім бездоглядності, серед причин дитячої злочинності – поширення пияцтва та наркоманії серед молоді, низький рівень зайнятості неповнолітніх тощо.

     - Якщо говорити про злочини проти неповнолітніх, наскільки поширене сьогодні у сім’ях насильство стовно дітей?

    - У поточному році в Харківській області зареєстровано 108 фактів насильства в сім’ї стосовно дітей та 11 фактів насильства, скоєних самими дітьми.
     За такими фактами органами прокуратури області розпочато 3 кримінальних провадження.
     Зокрема, у травні поточного року прокуратурою міста Харкова проведено перевірку за екстреним повідомленням Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. До медзакладу була доправлена 10-річна дівчинка з численними травмами.
    У ході перевірки з’ясувалося, що познущався над донькою рідний батько. Він жорстко побив дівчинку за те, що вона пропустила шкільні заняття.
    Стосовно нього розпочато кримінальне провадження за 166 КК України (злісне невиконання обов‘язків по догляду за дитиною).
   Окрім того, трагедія сталася у Первомайському районі, де чоловік забив до смерті 5-місячного сина. Нетверезий батько неодноразово бив малюка, бо його дратував плач дитини. Від отриманих травм хлопчик помер.
    Наразі чоловіка засуджено до 8 років позбавлення волі.

     - На вашу думку, що необхідно зробити для посилення відповідальності сім’ї за дитину та подолання такого явища як дитяча злочинність?

     - Концепція розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні передбачає посилення відповідальність сім'ї, суспільства та держави за процес виховання і становлення дітей, забезпечити додержання прав і свобод дітей, які потрапили у конфлікт із законом, шляхом підвищення рівня їх правового та соціального захисту, зменшити рівень дитячої злочинності.
     Стан захисту прав і свобод дітей, попередження негативних явищ серед молоді залежить від злагодженої роботи державних та правоохоронних органів. Лише скоординована співпраця всіх органів і служб, причетних до проблем дитинства, забезпечить підростаючому поколінню гідні умови життя.
 
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1430