Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.10.2014

Верховна Рада України ухвалила новий Закон України «Про прокуратуру»

У вівторок, 14 жовтня, Верховна Рада України в другому читанні ухвалила новий Закон України «Про прокуратуру». За це рішення проголосувало 316 народних депутатів.

У вказаному законі передбачено позбавлення прокуратури функції загального нагляду, передачу слідчих функцій Національному бюро розслідувань, надання гарантій незалежності прокурорам, створення незалежних від керівництва прокуратури органів прокурорського самоврядування та ін.
 
Перед голосуванням Президент України Петро Порошенко закликав депутатів проголосувати за цей революційний закон, оскільки його ухвалення є частиною імплементації Угоди про асоціацію із Європейським Союзом і він наблизить Україну до Європи.
 
Сьогодні Верховна Рада прийняла дуже важливе історичне рішення. Ще з 1995-го року Україна взяла на себе зобов’язання прийняти нове законодавство, яке регулюватиме роботу такого органу як прокуратура», - наголосив Генеральний прокурор Віталій Ярема під час спілкування із представниками засобів масової інформації.
 
В першу чергу, за його словами, цим законом прокуратуру позбавлено загального нагляду - способу роботи, який залишився з радянських часів. Другою важливою новелою, на думку Генерального прокурора, є позбавлення прокуратури функції досудового слідства.
 
Cеред інших важливих моментів Віталій Ярема назвав створення двох органів, які займатимуться прокурорським самоврядуванням. За їх допомогою підбиратимуться кадри, здійснюватиметься контроль за роботою прокурорів. «Прокурори місцевого рівня, областей зможуть працювати більш незалежно», - заявив Генеральний прокурор та висловив сподівання на ефективну та неупереджену роботу прокурорів у майбутньому.
 
Також Віталій Ярема повідомив, що закон набере чинності 14 березня 2015 року, що обумовлено необхідністю створення нових структур, зокрема кваліфікаційної комісії прокуратури. До неї увійдуть 11 представників різних органів, в тому числі адвокати, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини тощо.
 
«Я сподіваюся, що прийнятий Верховною Радою закон позитивно вплине на стан правопорядку в країні», - зазначив Віталій Ярема.
 
Нагадаємо, у листопаді 2013 року до Верховної Ради України був поданий проект Закону України «Про прокуратуру». Він був ухвалений у першому читанні, після чого отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

кількість переглядів: 2993