Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2015

Судова ланка має зайняти більш наступальну позицію у боротьбі з корупцією – Юрій Данильченко (фото, відео)

З початку року судами винесено 36 вироків по відношенню до корупціонерів і тільки 5 з них - з реальною мірою покарання. Тільки кожний 7 корупціонер на Харківщині отримав реальну міру покарання.

відео - тут

 
Про це під час телепрограми «Суспільний інтерес» за участю губернатора Харківщини Ігоря Райніна та керівників силових відомств регіону  розповів прокурор області Юрій Данильченко.
 
"При цьому, щоб добитися справедливого покарання, в 2-х випадках з цих 5-и прокуратурі довелось дійти до касаційної інстанції. У боротьбі з корупцією не повинно бути слабкої ланки. Якщо одна ланка випадає, результату не буде. Тому я вважаю, що судді не мають права займати споглядальну позицію", - повідомив Ю. Данильченко.

 
Крім того, на думку прокурора області, не меншої уваги потребує і законодавча складова. Керівник відомства називає два суттєвих прорахунки у законах: низький рівень штрафів та неефективний механізм застосування застави.

 
«Я неодноразово чув думки, що за корупцію потрібно карати гривнею. Гарна думка. Я згоден, хай корупціонери латають дірки в бюджеті, які самі ж і роблять. Але давайте повернемося до існуючої реальності. З названих мною вироків - 15 штрафи. Найбільший серед них штраф - 25,5 тис. грн. І це максимум можливий за законом», - відзначив прокурор області.

 
Говорячи про застосування застави як міри запобіжного заходу, він повідомив, що в першому півріччі нинішнього року прокуратура зверталася з відповідними клопотаннями 33 рази. Тільки у двох випадках суд погодився із запропонованою прокуратурою сумою застави. У всіх інших - суму було зменшено, а в п'яти випадках взагалі замість утримання під вартою суд призначив домашній арешт.

 
"Лише один підозрюваний не вніс заставу. Тобто, це означає, що більш ніж у 20 чиновників різного рівня при заробітній платі до 10 тис. грн. знайшлись іноді сотні тисяч гривень, щоб внести заставу. Це говорить про неефективність інституту обрання міри запобіжного заходу і суми застави підозрюваним у корупції. Ця система вимагає кардинального перегляду. Інакше боротьба з корупцією ще на етапі досудового розгляду перетворитися у фікцію", - пояснив Ю. Данильченко.

 
Прокурор області додав, що дуже сподівається на швидку та максимальну підтримку ініціативи Президента України щодо внесення змін до законодавства з питань застосування застави для корупціонерів.
 
 


Пресс-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2226