Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.11.2019

Прокуратура успішно вживає заходів для забезпечення законності у сфері земельних правовідносин, повертаючи землю у власність держави

Прокуратура Харківської області з початку поточного року повернула у власність держави та територіальних громад землі вартістю 52 млн. грн. та площею 503 га.

Як повідомив заступник прокурора Харківської області Володимир Анушкевич, з початку поточного року у сфері земельних правовідносин задоволено 66 позовів на суму 159 млн. грн.

Виявлені факти свідчать, що найбільш поширеною є проблема отримання земель сільгосппризначення у користування фізичними особами поза межами аукціонів нібито для ведення фермерського господарства. Незаконно отримані земельні ділянки передаються в суборенду юридичним особам, зайнятим у сільськогосподарській діяльності, які не мають права на отримання землі без проведення торгів.
 
Так, прокуратурою області за поточний рік вже пред’явлено 46 позовів, які стосуються земель загальною площею 2,4 тис. га.
 
Наразі виконано судові рішення на суму 20,3 млн. грн., які стосуються земель площею 243 га, та задоволено позовів на загальну суму 52,3 млн. грн. щодо земельних ділянок площею 609,4 га.
 
Також було встановлено факти, відповідно до яких фізичні особи на час відведення спірних земель вже використали своє право на отримання земель для ведення фермерського господарства та є засновниками сільськогосподарських підприємств, що не дає можливості для отримання землі на позаконкурсній основі.
 
Наведені факти вказують на порушення закону, що призводять до ненадходження в бюджет фінансів, так як отримання земель у користування на конкурентних засадах сприяє зростанню розміру орендної плати, що має надходити до бюджету.
 
Зменшення вільних земель негативно впливає на шанси отримання земельних ділянок громадянами, які мають намір вести фермерське господарство та розвивати власний бізнес, сплачуючи належну плату до державного бюджету.
 
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 1883