Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.12.2019

ІНТЕРВ’Ю. "Є осередки саботажу з боку підрозділів у правоохоронних органах", — прокурор Харківської області

Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков розказав в інтерв’ю KHARKIV Today про зупинку "чорних" лісорубів, бажання окремих людей попити з ним чаю і дружину, якій довелося піти з прокуратури

 
— Олександре Васильовичу, вас називають "людиною прикордонника", "людиною Вадима Слюсарєва", яка допомогла піти на пенсію попереднику Юрію Данильченку. Що тут правда?

— Нічого. Я людина системи, якщо вам так зручно вважати. Я нікому не належу, а статті, які з’являються в інтернеті на цю тему, мають замовний характер з метою мене дискредитувати. Що стосується Юрія Броніславовича та всієї попередньої команди, то я нікому не "допомагав" піти. Просто стався природний процес зміни влади у країні та у місцевих прокуратурах локально. Це нормальний процес ротації. Крім того, оголошена новим генеральним прокурором реформа дозволить пройти переатестацію та працювати у новій структурі всім, хто цього гідний.

— Володимир Зеленський під час поїздки на Харківщину назвав вас "нормальным  серьезным прокурором". Важко відповідати цьому?


— З моменту призначення мене на посаду прокурора Харківської області у нашому місті та області дійсно активізувалося розслідування низки резонансних кримінальних проваджень. Як ви бачите по парламенту, у країні оголошено "турборежим" (усміхається. — Авт.). Нова влада та нові політичні еліти отримали абсолютну більшість голосів виборців, а разом із тим і повну відповідальність за прийняті рішення та дії. Призначені силовики є продовженням влади. Розказувати про "неналежну організацію праці попередників" ніхто не збирається, тому всі, засукавши рукави, працюють. Я вважаю таку активізацію нормальним процесом після оновлення: приходять люди зі свіжим поглядом та новими підходами. Сповільнювати темп не плануємо, не хочемо втрачати довіру та повагу президента та генерального прокурора.

— Ваше призначення було доволі несподіваним. Була інформація, що Данильченка буквально вичавили зі свого місця. Як на вас вийшли з пропозицією чи яким чином це відбулося?

— Я давно займаю керівні посади у прокуратурах Харкова та області, і для мене це зрозуміле просування кар'єрними сходами . Мою кандидатуру погодили після того, як я пройшов свого роду внутрішній конкурс. При затвердженні нової команди стояло банальне питання довіри до нового прокурора області, тож прийнято рішення взяти людину із системи, яка розуміє проблеми нашої області та міста у цілому. До цього часу я двічі успішно проходив тестування на заміщення керівних вакантних посад у місцевих прокуратурах. Оскільки я працював і в області, і в місті та моя кандидатура підходила за низкою інших критеріїв, спинилися на мені. Про "видавили Данильченка" — чув, що ходять такі плітки, проте вони не відповідають дійсності. Я з повагою ставлюся до Юрія Броніславовича, мені передали багато кримінальних проваджень, розпочатих у той час, коли він займав посаду прокурора області. Я лише притаманними органам прокуратури заходами активізував їх досудове розслідування, аби їхній супровід продовжувався належним чином. Тож запевняю вас, що певною мірою і в прокуратурі є спадкоємність та продовження роботи.


                                    "Вирубку у промислових масштабах припинено"

— Які схеми вже вдалося поламати після призначення? Що більше всього чинить опір?

 
—Після візиту Президента України Володимира Зеленського до Харківської області поставлено чітке та зрозуміле завдання — захистити лісовий фонд. Воно і стало одним із пріоритетних. Останнім часом було багато реалізацій не за "фактом вирубки", а пов’язаних із конкретними особами, яким уже повідомлено про підозри. Збитки від їхньої діяльності — десятки мільйонів гривень. Люди і так знали, що в нас вирубають ліси, та всім набридли "фактові справи", тому з’явилися конкретні особи, яким, я повторюсь, вже оголошено підозри. Також зараз активно повертаємо у власність держави та територіальної громади незаконно відчужені земельні ділянки. У позовах вказано сотні гектарів землі. Частина наших позовів стосується і повернення земель заповідного фонду.

Що стосується опору, то його немає. Ми тісно співпрацюємо з поліцією, ДБР, СБУ та іншими органами, наша позиція обґрунтовується лише нормами закону, тому нашим опонентам нічого протиставити.
Натомість змушений констатувати той факт, що є свого роду осередки саботажу з боку окремих підрозділів у правоохоронних органах, які, напевно, є частиною корупційних схем. За такими випадками ми тісно працюємо із внутрішньою безпекою правоохоронних органів та спеціальними службами. Корупціонерів, нероб та ледарів будемо звільняти.

— Деякі "чорні" лісничі самі швидко звільнилися, деякі залишаються під підпискою. Але порубка лісів у промислових масштабах продовжується, тільки курують це тепер нові люди?

— Це маніпуляція. Якраз незаконну вирубку у промислових масштабах припинено. Так, лишилися поодинокі побутові факти незаконного вирубування лісів жителями Харківської області, які не носять масового характеру. Проте ці ситуації ми також тримаємо на контролі. Місцеві прокуратури у Харківській області постійно здійснюють процесуальне керівництво у таких кримінальних провадженнях. Щодо лісу ми працюємо комплексно, тобто не тільки у справах лісорубів, а й проводимо профілактику по деревопереробним підприємствам. Якщо перевіряти деревопереробні підприємства на предмет походження сировини, то лісорубам просто нікуди буде її збувати. А якщо контролювати ще й експорт деревини спільно з колегами з інших відомств, то проблема має зникнути взагалі. Якщо ви володієте інформацією щодо конкретних ситуацій промислової або будь-якої іншої незаконної вирубки лісу, то ми готові хоч зараз прийняти вашу заяву про злочин.

                              "У прийомній прокуратури області є смачні чай та кава"

— Заступник голови департаменту ХОДА Володимир Норчак звинуватив прокуратуру в порушенні норм УПК через обшуки в його кабінеті з виїмкою документів. Він написав заяву до ДБР. Що це було і чи буде внутрішня перевірка щодо дій ваших підлеглих?

— Ми вже надавали ЗМІ пояснення з цього приводу. У будівлі ХОДА, відповідно до чинного законодавства, проводилося ознайомлення з документами, які необхідні органу досудового розслідування у його провадженні, це регламентовано статтею 93 КПК України. Хочу зауважити, що під час обшуку слідчий має право обмежити вхід та вихід у приміщеннях, де проводиться обшук, а також за фактом обшуку вилучаються речі, вказані в ухвалі суду. У цій ситуації ніякі документи не вилучалися, права та свободи працівників ХОДА не обмежувалися. Факти, викладені заступником директора Департаменту, не відповідають дійсності.  

— Що з провадженнями щодо зриву початку опалювального сезону в місті? Що має статися у Харкові, аби директор КП "ХТМ" Сергій Андрєєв змінив статус зі "свідка" на будь-який альтернативний?

— У нас є декілька проваджень щодо посадових осіб, діяльність яких призвела до відсутності тепла у мешканців деяких населених пунктів у Харківській області. Щодо цієї конкретної ситуації з Харківськими тепловими мережами, то я не можу надати інформацію, оскільки це може зашкодити слідству. Деякі норми діючого законодавства дозволяють досвідченим чиновникам уникати відповідальності за ті чи інші дії, перекладаючи провину на третіх осіб, проте це не означає, що у кінцевому результаті їм вдасться уникнути відповідальності, це лише означає, що якісне документування таких справ може зайняти трохи більше часу.

— Ще одна гучна справа останнього часу — "мільйони на відпрацьованому асфальті", де під підозрою опинилися шестеро підлеглих директора Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради Володимира Чумакова. Але прізвища Чумакова серед них немає. Чи відомо слідчим його місце перебування?

— Інформацію щодо процесуального статусу конкретної особи я повідомити не можу в інтересах слідства, бо це відкриє стороні захисту можливість посилатися на розголошення таємниці слідства або на політичне переслідування, або будь-що інше. Очевидно, що не можу також розголошувати дані про осіб, стосовно яких наразі ведеться слідство, адже це може стати попередженням для  злочинців, щоб замести сліди своїх дій чи виїхати з країни. Можу тільки сказати, що ми працюємо за всіма фактами злочинів, що нам відомі. Також для вашого розуміння складності документування окремих злочинів, скоєних так званими "топ чиновниками", додам інформацію: нерідко трапляється так, що керівник ніколи нічого не підписує. Поясню: вище керівництво департаменту чи відділу не підписує жодного документу, щоб уникнути відповідальності та вимагає підписати документи, які мають істотні порушення, своїх заступників або керівників нижчої ланки. Ось і виходить так, що відповідальність перекладають на осіб, які частіше за все навіть не усвідомлюють усіх наслідків. Повторюся, такі особи наприкінці подібних історій нерідко стають основними свідками та суттєво підсилюють позицію обвинувачення.

— Під час засідання Антикорупційного комітету в Харкові була озвучена інформація про схему відчуження земель у Гомільшанских лісах. Але у Держгеокадастрі говорять, що не роздавали нічого зайвого, оскільки не встановлені межі природоохоронної зони. Чи є матеріали на колишнього голову Держгеокадастру у Харківській області Євгена Оберемка, який знаходився у декретній відпустці, видавав ордери на землю, а підписи скрізь ставив його заступник Саранча?

— Я би хотів порадити державним органам не гратися з законодавством чи іншими нормативно-правовими актами. Вказані землі мають гарні краєвиди та унікальну флору та фауну, тож не дивно, що посадові особи обрали саме ці ділянки. Знайшовши на їх думку недоліки у межах природного парку, співробітники Держгеокадастру вирішили скористатися цим, а тепер крапку у цьому питанні поставить суд. Інформацію щодо конкретних осіб я не коментую, ведеться слідство та встановлюються обставини справи. Згідно із законом, Національній природний парк "Гомільшанські ліси" має чіткі межі. Проте тут також можу додати, що так звані "люди зі стажем роботи в державних органах" навчилися вміло маніпулювати наявною у них інформацією. Так само щодо будь-яких підписів, як я зазначив раніше, — це розповсюджений спосіб уникнути відповідальності через підпис заступника. Але, як показує досвід, заступники, після усвідомлення межі відповідальності, нерідко перетворюються на балакучих свідків та вказують на автора корупційних схем.
 



— Хто приходив до вас домовлятися й "порішати" або жадав такої зустрічі?


— Таких людей не було, а якщо хтось замислювався над цим і зараз читає це інтерв’ю, хочу попередити: не варто. Інакше цей випадок будемо змушені внести до ЄРДР. Були свого роду натяки та спроби, як то кажуть, "запросити випити каву" та поговорити про "проблеми", що максимально швидко припинялося відповідями у стилі "дякуємо, у нас у прийомній прокуратури області є смачні чай та кава".

— Піщані кар’єри – один із найприбутковіших бізнесів області. Свого часу, за чутками, за ними "смотрящими" були хлопці Олега Ширяєва. Зараз незаконний видобуток продовжується?

— Я не маю права коментувати конкретні імена фігурантів навіть кримінальних проваджень, а ви питаєте про якісь плітки. Конституція чітко говорить про те, що провина особи має бути доведена у суді. Що стосується інформації про факти незаконного добування піску, я обмежуся лише тим, що скажу, що ми здійснюємо процесуальне керівництво низки таких справ. Якщо хочете повідомити додаткову інформацію про вчинений злочин, ми готові прийняти заяву. У нас понад 100 000 кримінальних проваджень, по яким ми здійснюємо процесуальне керівництво, та 619 прокурорів, я впевнений, хтось із них просто зараз працює над цим.

— Кілька гектарів лісу на Журавлівці, за "Караваном", місто віддало під комерційну забудову. Чи не настав час зупинити роздачу земель "своїм" людям?

— Міська влада на законних підставах, у рамках діючого законодавства, має право відчужувати або передавати землю особам та організаціям різних форм власності. Тому мови щодо незаконності таких дій бути не може. Може йти мова про окремі випадки заниження оціночної вартості або, наприклад, створення фіктивних житлових кооперативів. Органи місцевого самоврядування мають діяти в рамках чинного законодавства. Правоохоронці мають реагувати лише на порушення закону і якісно документувати такі порушення. Якщо нам стане відома інформація про порушення правил будь-якого виділення землі, ми обов’язково здійснимо відповідні заходи, виходячи з обставин конкретної справи. Це або внесення інформації в ЄРДР, або направлення позову до суду.
 
— Є інформація, що "силовики" готові  закрити очі на повернення до  України Максима Мусєєва, але Ви не даєте "відмашку". Він вільно переміщується по Європі в очікуванні зняття з розшуку. Звертався до вас хтось з цього приводу? За Семена Хмельницього та Альберта Кононенко ніхто не просив?

— Працівники прокуратури не можуть "заплющувати очі" на злочини у кримінальних провадженнях, у яких здійснюють процесуальне керівництво. До того ж кожен прокурор є незалежним у свої діях, і йому не потрібна "відмашка" керівника. Досудове розслідування буде проведено всебічно та неупереджено щодо всіх осіб, яких ви зазначили. А щодо "вирішення" питання, то я нікому не раджу намагатися це робити.

— У справі екс-заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгена Шахненка підозра оголошена, але привід — дуже несуттєвий. Чому тільки один епізод потрапив до поля зору, адже стосовно діяльності "Індиго-груп" тільки Харківський антикорупційний центр публікував кілька серйозних розслідувань.

— Якщо оголошено підозру, це означає, що у правоохоронних органів є достатньо підстав вважати особу причетною до скоєння конкретного злочину. Щодо Малоданилівських очисних споруд, то збитки складають понад 18 мільйонів гривень, є достатньо доказів, аби передати справу до суду і вже у судовому порядку доводити вину особи. Щодо наявності кримінальних проваджень по іншим епізодам, не можу надати цю інформацію, оскільки це — таємниця слідства.

                                                             "Зло" встановлено

— За вибухи у Балаклії (тепер уже три епізоди) ніхто не отримав вироки суду. Чи буде
реанімовано матеріали по цим справам, у тому числі з багатомільйонними розтратами під час відновлення?


— Цими справами займається військова прокуратура, оскільки суб’єктом досудового розслідування є військовослужбовці. Ми не можемо коментувати ці справи. Наразі, як мені відомо, вказані кримінальні провадження розслідуються слідчими органами СБУ і ДБР під процесуальним керівництвом військової прокуратури. 28 жовтня поточного року прокуратурою області внесено до ЄРДР відомості про протиправні дії службових органів влади та місцевого самоврядування, вчинені під час аварійно-відбудовних робіт за рахунок бюджетних коштів.

— Як успіхи в розслідуваннях, якими "опікувалися" чиновники з команди Юлії Світличної — свердловини в Люботині, котельні в Чкаловському та Куп’янску, через які діти в школах мерзли до грудня?

— За деякими з цих фактів порушено кримінальні провадження та наразі триває досудове слідство. Відходячи від конкретних персоналій, я можу процитувати народне прислів’я "Непокаране зло повертається", і запевнити: "зло" встановлене та ведуться заходи щодо документування його протиправної діяльності.

— Нелегальний спирт у Харківській області, тему з яким курує "один дуже відомий дипломат". Чи відомо вам про цю схему?

— Ця інформація є таємницею слідства, я не можу її розголошувати. Проте до мене неодноразово приходили активісти з питанням, яке стосується так званих "наливайок". Під час документування протиправної діяльності "наливайок" у правоохоронців завжди виникає питання про походження спирту, який віддавали на реалізацію. Тому я не виключаю, що слідство вже документує зазначені вами факти. Наразі мені потрібно актуалізувати інформацію щодо цих проваджень, тоді зможу відповісти детальніше. Сподіваюся, ми з вами не востаннє зустрічаємося для інтерв’ю (усміхається. — Авт.).

— Із контрафактним бензином в області, який тоннами приїздить з території сусідньої Бєлгородщини, боролися, здається, усі. Але каністри на узбіччях масово залишаються. Скільки це буде продовжуватися?


— Так звані "стихійні бензинові ділки" своїми діями вчиняють адміністративні правопорушення. Це безпосередньо справа органів поліції. На мою думку, тут потрібно посилити кримінальну відповідальність.
 
                                           "Як кажуть у народі, з тещею ніхто не ладить"

— Чому і як приймалося рішення про звільнення вашої дружини з прокуратури після вашого призначення? Це назавжди чи тимчасово? Вона пішла в бізнес?

— Ми не мали права працювати разом в прокуратурі, оскільки я був би її керівником, а законом це заборонено. Поки я працюю прокурором області, вона не може працювати в органах прокуратури у Харкові. Якщо щось зміниться, в неї буде бажання повернутись і буде вакантна посада, то все можливо.  Бізнесом вона не займається.

— У вас є рідня в так званих "ЛНР-ДНР"? Чи дійсно вам допомагають і чому ви приймаєте такі подарунки? Декларації з машинами-квартирами на маму-тата підривають довіру до вас як члена нової команди.

— По-перше, Луганськ і Донецьк — це Україна, як і Крим. Усі про це твердять, але, якщо потрібно, то згадують про ЛДНР. І виходить, що ви питаєте мене, чи їздить моя теща в окремі області України, правильно? Особисто у мене немає родичів у так званих ЛНР-ДНР. Матір моєї жінки мешкає у Харкові та періодично виїжджає у Луганську область для догляду за пристарілим родичем. Вона доросла самостійна жінка. На жаль, я не можу впливати на її рішення. Як кажуть у народі, з тещею ніхто не ладить (сміється. — Авт.). Ви ж, коли обираєте дружину або чоловіка у зрілому віці, не відмовитеся від вибору через його або її родичів.

Щодо автомобілю, яким я користуюсь, то йому майже 10 років, я довгий час займаю керівні посади у різних місцевих прокуратурах та маю гідну зарплатню. На власному літаку я не літаю, тому не розумію вашу увагу до цього питання. Щодо майна, яке належить моїй дружині, то воно було придбано її батьками ще до нашого знайомства. Батьки вчили мене, що треба одружуватися за покликом серця, а після всіх цих статей на різних сайтах та вашого питання мені здається, що спочатку мені треба було перевірити декларацію про майно дружини та членів її сім’ї, а вже потім приймати рішення, одружуватися чи ні (сміється. — Авт.). Ніякої недовіри бути не може. Я та члени моєї сім’ї задекларували відповідно до закону все, чим ми володіємо або користуємося. Більше того, моя дружина звільнилася з прокуратури саме через конфлікт інтересів, бо я став прокурором області.

P.S. Закінчувати треба на позитиві. Що пообіцяєте харків’янам та мешканцям області?

— Я чудово розумію, що на мене як на керівника прокуратури області покладено велику відповідальність перед мешканцями Харкова та області. З моменту призначення вже вдалося досягти значних результатів у справах про корупцію, розтрату державного майна, привласнення земельних ділянок, вирубку лісів тощо. Якщо хтось вважає, що сплеск у розслідуваннях резонансних та болючих питань є тимчасовим, хочу запевнити: ніхто не збирається сповільнювати темп. Попереду ще багато роботи.

А пообіцяти я можу те, що робитиму все, аби не тільки всі ті, хто винен у вчиненні кримінальних правопорушень, були справедливо покарані у законний спосіб, а й щоб у тих, хто, можливо, тільки замислюється над тим, щоб порушити закон, відпало таке бажання. Уся моя діяльність спрямована на те, аби кожен чесний громадянин почував себе комфортно та захищено.
 
Джерело: Kharkiv Today від 27.12.2019

кількість переглядів: 954