Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.10.2014

Прокуратура виявила факти незаконного видобування газу більш ніж на 240 млн грн

Органи прокуратури Харківської області перевірили додержання вимог законодавства у сфері охорони надр.

Як повідомив заступник прокурора області Леонід Лахтюк, перевірка виявила непоодинокі випадки незаконного газовидобування.

Розпочато чотири кримінальні провадження за ч. 2 ст. 364-1 КК України (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права, що спричинило тяжкі наслідки).

Зокрема, прокуратура Краснокутського району Харківської області виявила факт незаконного видобування та подальшої реалізації газу й газового конденсату. Одне з товариств з обмеженою відповідальністю у період з січня 2011 по серпень 2012 років без акту гірничого відводу видобуло понад 62 млн куб м газу та майже 600 тонн конденсату. Як наслідок, державі було завдано понад 162 млн грн збитків.

Аналогічне порушення виявили у Валківському районі Харківської області, де місцеве підприємство незаконно видобуло газу більш ніж на 76 млн грн.

Ще одне кримінальне провадження за фактом незаконного газовидобування зареєстроване у Балаклійському районі. Там одна з філій газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування» без спеціального дозволу на користування надрами у період з липня по листопад 2011 року видобула газу та газового конденсату майже на 2,5 млн грн.

Мільйонний збиток від незаконного видобування близько 1,5 млн куб м газу та 122 тонн нафти без спеціального дозволу на користування надрами виявила також Харківська міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері.

Наразі у зазначених провадженнях триває досудове розслідування.

Загалом з початку року за результатами прокурорських перевірок додержання вимог законодавства у сфері раціонального використання та охорони надр розпочато 15 кримінальних проваджень; розглянуто 42 подання, за результатами розгляду яких 45 посадовців притягнуто до відповідальності.


Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3320