Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2018

Прокуратура передала до суду справу злочинної групи, яка за схемою "ваш син в поліції" виманила майже півмільйона гривень

Прокуратура області передала до Київського районного суду м. Харкова обвинувальний акт щодо угруповання з 5 чоловіків, яких підозрюють у вчиненні низки шахрайств за схемою "ваш син в поліції" (ч. 2 ст. 190 КК України).

За інформацією начальника відділу прокуратури області Максима Блохіна, троє з них раніше судимі за корисливі злочини, а двоє на момент вчинення шахрайств перебували за гратами.
 
У ході слідства встановлено, що зловмисники "працювали" протягом січня - липня 2017 року. За цей час вони ошукали 18 харків'ян. Жертвами ставали переважно жінки.
 
Двоє підозрюваних, які відбували покарання у місцях позбавлення волі (31 рік та 36 років), телефонували на випадкові міські номери, які вони знаходили у довіднику з інтернету. Коли на тому кінці знімали слухавку, зловмисники представлялися співробітниками правоохоронних органів та повідомляли, що син, або онук, або чоловік, або навіть хрещених, скоїв жахливу ДТП чи спричинив тяжкі тілесні ушкодження іншій людині, чи затриманий співробітниками поліції за хуліганські дії. Щоб не притягувати його до кримінальної відповідальності, потрібно сплатити гроші.
 
Іноді спочатку зловмисник видавав себе за родича майбутньої жертви, а потім передавав слухавку другому, і вже той представлявся поліцейським та повідомляв "погані новини".
 
Інші зловмисники (38, 44 та 55 років) приїжджали на обумовлене місце. Один з них особисто забирав гроші за "непритягнення до кримінальної відповідальності". Одного разу жінка, яка намагалася "врятувати сина від тюрми",  не мала необхідної суми готівкою, тому віддала "правоохоронцям" банківську картку, на рахунку якої було 27 тис. грн., та повідомила пін-код.
 
На вимогу псевдополіцейських громадяни перераховували кошти і на мобільні рахунки.
 
Крім того, встановлено випадок, коли з метою конспірації шахраї попросили свою жертву покласти гроші у сміттєвий контейнер біля одного із під'їздів будинку на Московському проспекті.
 
За непритягнення до відповідальності просили від 5 тис. грн. до кількох тисяч доларів США. Всього зловмисники виманили у довірливих харків'ян майже півмільйона гривень.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2649