Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2018

Прокуратура затвердила обвинувачення організованій групі, яка скоїла понад 10 крадіжок з проникненням

Прокуратура області направила до Куп'янського міськрайонного суду області обвинувальний акт за підозрою трьох членів організованої групи у скоєнні низки крадіжок з проникненням у житло в Куп'янському, Борівському та Шевченківському районах області (ч. 5 ст. 185 КК України).

За інформацією процесуального керівника у кримінальному провадженні - прокурора відділу прокуратури області Антона Прокопенка, досудовим розслідуванням встановлено, що майже за рік, починаючи з вересня 2016 року, організована група вчинила понад десять крадіжок чужого майна. Потерпілим завдано близько 1 млн. 250 тис. грн. матеріальної шкоди. Об'єктами крадіжок стали приватні будинки та квартири, житлово-комунальне підприємство і салон краси.
 
52-річний мешканець області, що був сім разів засуджений за вчинення корисливих злочинів, вчергове звільнившись з місць позбавлення волі, створив та очолив організовану злочинну групу, яка спеціалізувалася на поєднаних з проникненням у житло крадіжках. До складу групи він залучив двох мешканців Куп'янського району (43 та 45 років), які також мали "досвід" та судимості за скоєння аналогічних злочинів.
 
Крадіжки злочинна група скоювала як вдень, коли господарі будинків та квартир були на роботі, так і вночі. Зловмисники вибирали квартиру, стежили за її господарями, їх розкладом дня тощо. Також крадії примічали і домівки, у яких господарі тривалий час були відсутні - наприклад поїхали у відпустку.
 
У приміщення заходили, зламавши спеціально заготованою викруткою дверний замок, або вікно. Щоб не залишати слідів "працювали" у рукавицях. Поки двоє знаходилися у будинку, ще один учасник групи чергував на вулиці і у разі небезпеки мав повідомляти своїх спільників каналами зв’язку та забезпечував від'їзд з викраденим.
 
Крадії брали все - від заощаджень та золотих прикрас, до парфумів та постільної білизни. Обкрадаючи гаражні кооперативи, навіть розбирали машини - знімали колеса та диски, витягали акумулятори тощо. Вкрадене збували. Гроші ділили між собою у визначених організатором частинах.
 
Усім трьом чоловікам оголошено про підозру за фактом крадіжок, вчинених організованою групою та в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 185 КК України).
 
Наразі на вимогу прокуратури підозрювані перебувають під вартою.
 
Максимальна санкція статті передбачає 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2391