Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2018

У Холодногірському районі викрили низку псевдореабілітаційних центрів, де пацієнтів мордували та "лікували" молитвами (фото)

Харківська  місцева прокуратура №1 спільно з СБУ та Нацполіцією викрили низку підпільних реабілітаційних центрів, де примусово утримували та нібито надавали медичну допомогу алко- та наркозалежним громадянам. Курс "лікування" складався, переважно, з молитов та релігійних обрядів.

За інформацією керівника місцевої прокуратури Катерини Шевцової, правоохоронці визволили близько 200 громадян, яких утримували проти їх волі.
 
Наразі встановлено, що організували псевдолікувальний заклад проповідники однієї з протестантських релігійних організацій.  Зловмисники винайняли три приватні будинки на території Холодногірського району м. Харкова, куди обманом заманювали пацієнтів.
 
Оголошення про лікування алко-  та наркозалежних громадян розміщували в мережі інтернет, роздруковували листівки та розклеювали їх по місту. Частина людей добровільно приходила до центрів, частину відправляли на лікування родичі. Співробітники центру приїздили додому до пацієнта та примусово доставляли на реабілітацію. Вартість такого "лікування" становила від 3 до 8 тис. грн. на місяць, залежно від платоспроможності родичів.
 
Коли людина потрапляла до закладу, у неї забирали документи, мобільний телефон та всі особисті речі. 
 
Утримували пацієнтів в антисанітарних умовах. Вікна приміщень були облаштовані решітками. Людей замикали та не випускали на вулицю.
 
За спробу втечі або відмову від "лікування" жорстоко карали - селили до підвалу або змушували днями прибирати туалети тощо.
 
Професійна медична допомога людям, серед яких були хворі на гепатит, туберкульоз та віл-інфіковані, фактично не надавалася.
 
Лікування" складалося виключно  з постійних молитов та релігійних обрядів.
 
Досудове розслідування розпочато за ч. 1 ст. 126 (побої та мордування), ч.ч. 2.3. ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України.
 
Наразі тривають першочергові слідчі дії, встановлюються всі обставини справи та причетні особи.
 
Прокуратура процесуально керує у кримінальному провадженні.
 
 
 
 

Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 4421